Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šumavský jelen: Král lesa přišel o parohy

Autor: ska - 
20. února 2013
23:40

Nikoliv nadarmo se mu říká Král lesa. Jako první jelen v celém Národním parku Šumava shodil paroží. A že se podle lesníků bylo na co dívat. Kvalitní paroží mělo bohatě tvarovanou a rozložitou korunu a vážilo přes sedm kilo!

Na Šumavě mu říkají Král lesa. A právě tento jelen letos jako první shodil v národním parku své paroží. A je se na co dívat. Jelen byl dvaadvacaterák, paroží mělo bohatě tvarovanou a rozložitou korunu, vážilo přes sedm kilo!
Své okrasy se Král lesa, jehož domovem je v zimě  malá obůrka nedaleko Srní, zbavil v předstihu. Většina jelenů svou největší chloubu shazuje na přelomu února a března.

„Zpravidla shazují jako první své paroží ti nejstarší jeleni, pak se přidávají mladší. Existují ale i výjimky a tou byl vždy tento jelen. Ten své paroží vždy shazuje jako první,“ uvádí Adam Jirsa, který má péči o jelenovitou zvěř na území Národního parku Šumava na starosti.

Jak je to s parohy

Samci jelena lesního shazují paroží na jaře. Jedná se vlastně o kost, která 
v zimních měsících vlivem hormonů odpadá. Paroží denně vyrůstá až o 2,5 cm. U dospělých samců se na paroží navíc objevují jakési výrůstky, kterým se odborně říká výsady. Ty s přibývajícím věkem rostou a přibývají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi