Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Víte, kde leží vesnice s nejhorším vzduchem v Evropě? U Karviné!

Autor: Ivana Žáková, mokk - 
16. února 2013
08:08

Ve Věřňovicích u Karviné už zase dýchají smog. Obec drží jeden ze smutných rekordů. Dnů, kdy je tu smogová mlha, je tu více než sto za rok – podobnou statistiku nemá žádné místo v Evropě.

Je až neuvěřitelné, že oblast stále patří k přírodně chráněnému území. Limity prachu v ovzduší mnohdy i více než desetinásobně překračují povolenou mez. „Máme tu smůlu, že vesnice leží v dolíku těsně u polských hranic. Táhne na nás nejen svinstvo z Ostravska, ale také z Polska. Smog pak přikryje vesnici jako poklička hrnec,“ stěžuje si paní Vlasta Rosíková (59). Ve Věřňovicích žije přes třicet let, její manžel tam strávil celý život . „Kdysi se topilo bídou a kdejakým neřádstvem, ale takový smog nebyl. Dnes kolikrát nejde vidět na konec ulice,“ říká.

Zatímco na severu Moravy je deset zdrojů produkujících více než padesát tun prachu za rok, v polském Slezském vojvodství je jich přibližně dvakrát tolik. V Polsku ke všemu prakticky žádná opatření pro regulaci ovzduší neexistují. A když zafouká severovýchodní vítr, Věřňovice se dusí.

Riskují zdraví

Ve Věřňovicích žije 650 lidí a stojí tam 130 domků. „Bez práce je tady dvacet procent lidí. Řada dalších nemá příliš dobře placené zaměstnání. V obci je hodně rodin už na hraně přežití a snaží se šetřit,“ uvedl starosta Pavel Buzek. Ve vesnici je sice plyn, ale lidé logicky hledají levnější zdroje tepla a topí uhlím nebo dřevem. Problém s prachem v ovzduší je podle Buzka zatím ve Věřňovicích neřešitelný.

Přesto tam lidé hodlají strávit zbytek života a podle lékařů i riskovat své zdraví. Až na ten vzduch se jim tam prý žije moc dobře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

picpa ( 16. února 2013 14:39 )

Proti Bártovi organizují puč. A kdo? Kdo asi? Kmotři. Vemte si fakta. Bárta jako bývalý ministr dopravy jim šlápnul na kuří oko. Podle zprávy Národní ekonomické rady vlády čili NERVu je stavba silnic, dálnic a dalších infrastrukturních projektů u nás předražena o 62 %. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR tvrdí, že 15 % z ceny veřejných zakázek představuje korupce. Takže diví se někdo, že jdou po Bártovi? Takže ty podivné reportáže Janka Kroupy máme kam zařadit, někdo ho zjevně „nabrífoval“.

janaiii ( 16. února 2013 14:29 )

Kdo je v Ostarvě nejhorší viník za ten příšerný vzduch? Mittal Steel,více zde http://spotter.tv/906640-odhaleni-tovarna.htm

endynka47 ( 16. února 2013 12:52 )

heger by řekl,že nemají kouřit a to je ta jeho debilita,

adri3 ( 16. února 2013 10:28 )

tak seď na tom svém konci světa Vítkovsku a nelez nám do Ostravy

babicovyjedy ( 16. února 2013 09:47 )

co tim chces rict? ze Blesk lze? asi te nahlasim

Zobrazit celou diskusi