Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Veliký úspěch NASA: Sonda se zavrtala do Marsu

Grafika: Takto se projíždí Curiosity po povrchu Marsu
Grafika: Takto se projíždí Curiosity po povrchu Marsu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. února 2013
11:40

Jde o nejúspěšnější operaci od přistání sondy na Marsu. Vůbec poprvé se americké sondě Curiosity podařilo vyvrtat díru do kamene, aby z něj nyní dopravila do palubní laboratoře k analýze vzorek vyvrtaného prášku.

Úspěch mise dnes oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Curiosity použila vrtačku na konci robotické ruky, která vrtala do kamene v minulosti zjevně poznamenaného prouděním vody.

Po několika mělkých testovacích vrtech vyvrtala v pátek sonda během asi sedmi minut díru širokou 1,6 centimetru a hlubokou 6,4 centimetru. Sonda, která je velká asi jako automobil, pracuje na Marsu od loňského srpna a na rudé planetě pátrá po stopách mikrobiálního života.

I když předcházející sondy na Marsu rýpaly do kamenů a prachu, Curiosity jako první bude vyvrtaný prášek v palubní laboratoři zkoumat. "Je to největší úspěch Curiosity od přistání loni v srpnu," řekl představitel NASA John Grunsfeld.

mortis69 ( 11. února 2013 04:07 )

Každýmu podle jeho zásluh.Nejde donekonečna dotovat lemply,co chtěj jen brát a válčit

gogo ( 10. února 2013 22:16 )

Smekám před technikou, která tuto misi umožnila. Současně ale jsem si vědom paradoxu dnešního lidstva. Které na jednu stranu vyslalo tento zázrak do vesmíru a na druhou stranu na spousta místech matičky Země lidé válčí, vraždí se a umírají hladem.. Něco shnilého je v tomto světě...

gogo ( 10. února 2013 22:13 )

Jdi s tím někam...

marketakruhlankova ( 10. února 2013 15:50 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si vydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenaNeboCerna.Chytrak.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, brzy to uz nebude mozne!

Zobrazit celou diskusi