Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radost v pražské ZOO: Orangutane, na tebe jsme čekali 42 let!

Autor: Soňa Vetkovská, mokk - 
6. února 2013
08:09

Vlna nadšení a radosti zaplavila Indonéskou džungli v Zoo Praha. Po 42 letech se chovatelé dočkali narození mláděte orangutana sumaterského. Radost je o to větší, že se jedná o jednoho z nejohroženějších lidoopů planety.

Mládě se drží pevně mámy Mawar (24), která se s ním zahnízdila v kamenném podloubí v zadní části expozice. Místečko v ústraní, kde má klid a teplo, si podle kurátora primátů Lukáše Víta sama vybrala a vystlala dřevitou vatou.

Okukovat se jen tak nenechá, ale ošetřovatelům už potomka přinesla k mříži několikrát ukázat. „Mawar porodila své třetí mládě, které je podle prvních pozorování zdravé. Malý orangutan je jedním z nejvýznamnějších přírůstků posledních let,“ řekl Blesku ředitel zoo Miroslav Bobek.

Drží se mámy

Prcek už předvedl, že se dokáže držet mámy za všech okolností, a to i když s ním šplhá po výškách. S chutí také ukájí chuť na matčino mléko. I když Mawar malého nosí ošetřovatelům ukazovat, tajemství, zda má kluka nebo holku, si zatím nechává pro sebe. „Pohlaví se pohledem zjistit nepodařilo,“ připustil kurátor primátů Vít Lukáš.

Zavřený pavilon

Máma i s miminkem teď potřebují hlavně klid, pavilon proto zůstává uzavřen. Stranou se od Mawar s novorozenětem drží i hrdý otec Padang (14) a její mladší syn Gempa (7), se kterým do Prahy přijela na podzim 2011 z Jersey.

První byl Kama, milovník žen

Kama, první orangutan odchovaný nejen v Praze, ale v celém tehdejším Československu, v pražské zoo žije dodnes. V roce 1971 ho porodila samice Soňa. Ta si s ním ale nevěděla jako prvorodička rady a stále ho podávala lidem. Malého Kamy se nakonec ujala ošetřovatelka Božena Gottfriedová. Kama proto miluje ženy více než opice a mívá s orangutany problémy. Žije proto odděleně od ostatních.

naidka ( 6. února 2013 11:47 )

majojo

majojo ( 6. února 2013 11:47 )

Demokracii máme, alespoň jak oni říkají, až od roku 1989. Ale máš pravdu v tom, že je to tak pro orangutany.

majojo ( 6. února 2013 11:45 )

Optat se, jestli už je orangutánek na cestě, by bylo banální.

naidka ( 6. února 2013 11:40 )

orangutanek je závislý - aspoň prozatím. "S chutí také ukájí chuť na matčino mléko." Bleskáči, to se vám povedlo, to by nenapsal ani Andrzén!

blekyn2012 ( 6. února 2013 11:38 )

Gratulace do pavilonu orangutanů, mimísek je úžasný! Ještě držím palce, aby porod zvládla gorila Kamba a ať už je jaro - těším se na krásný výlet do pražské ZOO

Zobrazit celou diskusi