Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za znásilnění dívky (17) seděl omylem! Honza (39) dostane 4,88 milionu

Jan Šafránek (vlevo) se svým právníkem u Obvodního soudu pro Prahu 2
Jan Šafránek (vlevo) se svým právníkem u Obvodního soudu pro Prahu 2  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda)
Autor: simao, ČTK - 
4. února 2013
16:23

Neprávem skončil ve vězení - po obvinění ze znásilnění sedmnáctileté dívky. A zničilo mu to život. Jan Šafránek se proto pustil do soudní tahanice se státem. A od ministerstva spravedlnosti by měl nakonec dostat tučné odškodné.

Ze znásilnění ho obvinili v roce 1992. A pro všechny z jeho okolí to byl šok. Vždyť tenhle mladík působil do té doby jako klidný a bezproblémový.

Podle obžaloby však měl přepadnout jednu ženu a znásilnit dívku (17). Tehdy mu bylo 19 let, dívku měl donutit k orálnímu a análnímu styku a vyhrožovat jí, že pokud to někomu oznámí, zastřelí jí, nebo "alespoň nakazí virem HIV.

Až na jeho sestru Janu (dnes 41) všichni pod tíhou policejních argumentů uvěřili, že to skutečně udělal. Jenže spletli se vyšetřovatelé, příbuzní, i lidé z Hlinska na Pardubicku.

Mladík byl nevinný, 291 dní ve vazbě a 75 dní ve výkonu trestu si odseděl neprávem. Pachatelem byl jiný muž, na kterého policie přišla až v roce 2006 po prozkoumání všech stop - především spermatu na oblečení oběti znásilnění.

Šafránek požadoval jako odškodné sice až 32 milionů, nakonec však muži za zničený život, kdy se od něj jako od sexuálního devianta všichni odvrátili, přiklepne stát podle všeho 4,88 milionu korun.

Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu, ovšem zatím nepravomocně. Způsobená újma byla podle soudu skutečně značná. Podle jeho advokáta Petra Kočího však ještě rozsáhlejší - Šafránek musel žít dlouhá léta s pověstí sexuálního delikventa, což se podepsalo na jeho osobním životě, rodinných vztazích, ale i pracovních možnostech.

MiKhaEll ( 5. února 2013 10:48 )

Samozřejmě je to tak ale nikdo není neomylnej a stát se to může, horší je že zdejší feministky by ho odsoudily k trestu smrti a nejen ty feministky tak jak už je dnes zvykem všechny rovnou popravit nebo živíme je v holtýlku atd..Je mi ho líto ale za 5 mega se dá pořídit menší baráček nebo větší byt a to taky není špatný...ikdyž mě nikdy nezajimalo co si o mě kdo myslí zatím co to chůdě z té fotky vypadá jako by mu ujel vlak.

majojo ( 5. února 2013 06:57 )

žida jsitě taky nemá rád...

manolla1 ( 5. února 2013 01:33 )

Všichni ti, kteří se podíleli na tom aby šel do basy, včetně soudce, který ho odsoudil, by mu měli do smrti platit odškodné! Není nic horšího než zničit nevinnému člověku život - beznaděj je šílená záležitost! Kdyby si nedej bože vzal v base život, jak by se těm, kteří ho do basy dostali asi žilo po zjištění, že byl nevinný! To je děs! ...

peterwilliams ( 4. února 2013 21:26 )

ted bude mít aspon na nový zuby a může si nechat i palici obarvit aby ho nepoznali

petyrka ( 4. února 2013 20:48 )

Zobrazit celou diskusi