Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ředitel ruského baletu po útoku kyselinou: Propustili ho z nemocnice!

Autor: ljš, ČTK - 
4. února 2013
09:39

Hrozivý útok kyselinou na šéfa ruského baletu Sergeje Filina (43) snad bude mít šťastný konec.  Lékaři se domnívají, že ztráta zraku nebude tak markantní, jak se předpokládalo. Umělec se nyní bude léčit na německé klinice.

Poleptaného a bezmála oslepeného šéfa baletu ruského Velkého divadla se brzy ujmou lékaři na německé oční klinice v Cáchách. V Moskvě to dnes oznámil hlavní městský oftalmolog Sergej Něrojev. Sergej Filin, který podstoupil už nejméně čtyři operace na každém oku, se rovněž zotavuje z popálení pokožky na tváři a hlavě.

Na Filina v polovině ledna v centru Moskvy zaútočil neznámý maskovaný pachatel, který mu tvář polil kyselinou sírovou. Policie po útočníkovi intenzivně pátrá, vyšetřování se soustřeďuje na personál a členy souboru slavné ruské scény. Podle tvrzení zasvěcených v poslední době ve Velkém divadle panovaly nebývale nepřátelské poměry. Filin obdržel před útokem několik výhrůžek a neúspěšně žádal o ochranu.

Bude vidět

Něrojev nepřipouští, že by Filin nadobro ztratil zrak. V každém oku se podle něj podaří alespoň částečně zrakové funkce obnovit. Pacient musí v Cáchách podstoupit další operace a následnou rehabilitaci. "Je předčasné předvídat, jak dlouho to všechno bude trvat," řekl dnes ruský lékař novinářům.

Sám šéf baletního souboru, který byl na post jmenován předloni po zářivé baletní kariéře, už prý útočníkovi odpustil. Za motiv útoku považuje žárlivost na umělecký postup jiných kolegů či nespokojenost útočníka s vedením souboru nebo s vlastní kariérou.

anka ( 4. února 2013 13:54 )

 Velke divadlo v moskve je jeden velky bordel a mafie - je to obrazek toho cele ruske spolecnosti...

pepazdp ( 4. února 2013 10:53 )

Dá se říct, že mu to prospělo. Konečně vypadá jako chlap, ne jako tepluška

Zobrazit celou diskusi