Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V zoo ve Dvoře Králové přemisťovali nebezpečné predátory: Tak se loví krvelační kajmani

Autor: vet - 
1. února 2013
23:25

Osmdesát zubů jako nože a bleskové reakce. To jsou strašné zbraně kajmanů. Nebezpečné predátory lovili nyní chovatelé v zoo ve Dvoře Králové. Jeden samec a dvě krokodýlí »dámy« ve věku od 15 do 18 let se lacino nedali.

Lov kajmanů hladkočelých měl přesný plán. Nejprve chytit predátora pod vodou do smyčky, vytáhnout ho, přenést a stáhnout jeho ozubenou tlamu bezpečnostní páskou. „Při vážení a přenosu byli vždy na jedno zvíře tři chovatelé,“ řekl zoolog Pavel Moucha.

I když nádrž »tropická řeka« obývala zubatá partička společně se sladkovodními rybami a želvami mírumilovně, nyní musí na čas pryč kvůli novým »spolubydlícím« kostlínům obrovským.

„Ryby budou zpočátku zmatené. Než si na nové prostředí zvyknou, mohly by svým chováním připomenout kajmanům zraněná a oslabená zvířata a vyprovokovat je k lovu,“ objasnil Moucha.

Zpátky do nádrže se kajmani vrátí za měsíc, až se kostlíni zabydlí.

Jejich domovem je jižní Amerika

Kajmani hladkočelí žijí v malých chladných rychle tekoucích čistých potocích a v sladkovodních jezerech na severu Jižní Ameriky. Patří k nejmenším druhům krokodýlů na světě. V průměru dorůstají velkosti kolem 120 cm, dožívají se až 50 let. V přírodě jim nevadí ani nízké teploty kolem 10 °C. Loví v noci i daleko od vody malé savce, ptáky, ryby, obojživelníky. Jsou také kanibaly.

naidka ( 2. února 2013 11:11 )

Kde je kajman1? Taky je tak krvelačný?

Zobrazit celou diskusi