Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vánoční masakr v Jílovém: Vyvraždil rodinu kvůli vysokému tlaku

Autor: Jana Ulrichová - 
31. ledna 2013
07:28

Strach z neexistující nemoci a obavy o další osud rodiny byly příčinou dvojnásobné vraždy a sebevraždy, která se stala na Štědrý večer v Jílovém na Děčínsku. Josef Š. (+65) tam tehdy zastřelil svou manželku Evu (+60), syna Michala (+31) i jezevčíka, a pak revolver, který si údajně pořídil na obranu rodiny, obrátil proti sobě.

Vyvražděnou rodinu objevil na Boží hod vánoční druhý syn Robert, který přijel na svátky z Prahy. I když lidé z okolí nemohli uvěřit tomu, že by masakr spáchal otec rodiny, policisté teď tuto verzi potvrdili. Motivem byl zřejmě strach Josefa Š. z vážné nemoci, zřejmě rakoviny. Své lékařce se před Vánoci svěřil, že má obavy o sebe a o svou rodinu. Naznačil, že neví, co by s nimi bylo bez něj.

Bál se nemoci, kterou neměl

Paradoxem je, že žádnou smrtelnou nemocí vůbec netrpěl. Léčil se totiž pouze s vysokým tlakem a chudokrevností. Byl ale přesvědčen, že jeho stav je mnohem vážnější. „Měl kvůli tomu psychické problémy,“ uvedla kriminalistka Helena Pšeničková.

Sousedé to tušili

Motiv nemoci naznačovali od začátku i sousedé, kteří tvrdili, že Josef Š. a jeho rodina neměli žádné problémy. Jedné, na co si podle nich občas stěžoval, bylo právě zdraví. „Stěžoval si na nohy, bolely ho klouby, také se mu špatně dýchalo,“ uvedla krátce po tragédii sousedka Karla Zubová. Proč ale kvůli tomu vyvraždil i téměř celou svou rodinu včetně syna, který měl život před sebou, nikdo nechápe.

peterwilliams ( 1. února 2013 04:31 )

byl to cvok ...

boball ( 31. ledna 2013 12:19 )

Obavy o další osud rodiny?Klukovi bylo 31,ne 13,nebo 3.Uměl si snad na sebe vydělat a žena měla důchod.Nechápu,v tom muselo být dávno něco jiného.

zada ( 31. ledna 2013 11:47 )

srab sobeckej a ubohej

pelagie ( 31. ledna 2013 09:37 )

posera a to musel o život připravit svoji , ženu a syna ??? nepochopitelné

Zobrazit celou diskusi