Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád vrtulníku v Londýně: Lidé se báli teroristů, zemřel pilot z Jamese Bonda!

V troskách vrtulníku, který havaroval v Londýně, zemřel zkušený pilot Pete Barnes
V troskách vrtulníku, který havaroval v Londýně, zemřel zkušený pilot Pete Barnes  (Autor: Youtube, Profimedia.cz, Reuters)
Autor: simao, INT - 
16. ledna 2013
18:55

Dnešní zřícení vrtulníku v centru britské metropole vyděsilo Londýňany. Někteří se dokonce báli, že udeřili teroristé. V troskách vrtulníku zemřel pilot Pete Barnes (†50). Jeden vůbec z nejzkušenějších britských komerčních letců, který se objevil i ve filmu s Jamesem Bondem.

"Viděl jsem vrtulník přelétat Temži. Pak jsem slyšel, jak naráží do jeřábu. Schoval jsem se, aby na mě nespadlo lešení," popsal jeden z dělníků letecké neštěstí v centru Londýna, při němž zahynuli nejméně dva lidé.

Pracoval akorát v té době na stavbě budovy The Tower, která má být jedním z nejvyšších obytných domů v Evropě. A výbuch civilního vrtulníku, který se zřítil na silnici v rušné oblasti jižně od řeky Temže, tak měl z první ruky.

Lidé se báli teroristů

Při nehodě, kterou patrně zapříčinila hustá mlha a mizerná viditelnost, byli nejméně dva lidé usmrceni a desítka dalších utrpěla zranění. Jeden z pacientů leží v kritickém stavu v nemocnici, první z obětí pochází z vrtulníku, druhá byla v době jeho pádu na zemi.

Trosky helikoptéry také zapálily na ulici Wandsworth několik aut, okolí zahltil hustý dým z hořících trosek a paliva. Nedaleké nádraží Vauxhall bylo rychle zavřeno.

"Zaslechl jsem obrovskou ránu. Podíval jsem se nahoru a viděl, jak z nebe padají části vrtulníku. Pak vše zahalil hustý dým," popsal novinářům muž, který šel na stanici metra Vauxhall. "Mysleli jsme, že je to teroristický útok," přiznal televizním další svědek Matt Harverson.

Havaroval zkušený pilot: Létal i v Jamesi Bondovi

Že by šlo o akt terorismu však ihned vyloučili úřady. Případ tak nadále vyšetřují jako nehodu.

A ostrovní média již odhalila totožnost pilota. Šlo o Peta Barnese, jednoho z nejzkušenějších britských komerčních letců. Podle Daily Mailu měl padesátiletý rodák z Nottinghamu nalétáno za 25 let více než 10 500 hodin.

Po létání s leteckou ambulancí pracoval jako "pilot na volné noze" a ve své kariéře pilota se dokonce objevil i jako pilot v řadě televizních reklam a dokonce i ve filmech Die Another Day (bondovce s Piercem Brosnanem) a Zachraňte vojína Ryana. Pracoval též jako pilot pro zpravodajské televize BBC a Sky News.

vlaku ( 17. ledna 2013 00:06 )

To jsem slyšel od spousty bývalých vězňů. Kdo má prachy, tak se má v base jako v bavlnce. Má svoji "ochranku", donašeče, drogy a pod. samozřejmě ceny jsou v base nesrovnatelné s cenami mimo vězení. jsou daleko vyšší. Bachaři jsou posraní zobou jim z ruky. Někteří vězni dokonce dále řídí své lidi na svobodě, přímo z basy po telefonu. Jenže ti ***i na vrchu to ví, ale nic nepodniknou, protože mají strach o svoje kejháky. Vládne tady mafie, jejímiž členy jsou i vlivní policajti, soudní mafie

Zobrazit celou diskusi