Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na horách pozor! V Krkonoších hrozí laviny, v Alpách zemřel Slovák

Na horách si dejte pozor.
Na horách si dejte pozor.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
13. ledna 2013
13:29

Lavinové nebezpečí stouplo v Krkonoších na třetí stupeň z pětibodové škály. Horská služba upozorňuje, že případné túry oblastmi ohroženými lavinami vyžadují už zkušené posouzení přesahující běžné zkušenosti.

Podle webu horské služby je na hřebenech Krkonoš 50 až 80 centimetrů sněhu. "Nový sníh padal za působení silného větru a na závětrných svazích je ho uloženo velké množství," stojí na stránce. Lidé, kteří by chtěli vyrazit na túru do oblastí ohrožených lavinami, by se měli informovat na horské službě.

"Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit i námi označené ohrožené frekventované cesty," uvedli záchranáři. Podle nich je možné i samovolné uvolnění lavin středních a výjimečně i velkých rozměrů.

Na hřebenech Krkonoš bylo dnes ráno minus 12 stupňů Celsia, například na Luční boudě připadly zhruba dva centimetry sněhu a celkem tam sněhová pokrývka dosahuje 64 centimetrů. V nejvyšších partiích hor bylo ráno zataženo a mlha, kvůli které je viditelnost zhruba 200 metrů.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě. Lavina v Krkonoších spadla například vloni 12. prosince, kdy se masa sněhu utrhla v Modrém dole. Šířka laviny byla zhruba 120 metrů a délka její dráhy dosahovala 250 metrů.

Pozor i v zahraničí

Osudným se stalo lyžování v oblíbeném rakouském lyžařském středisku Stuhleck slovenskému lyžaři. Devětačtyřicetiletý Slovák spadl v horní části sjezdovky Steinbachalm. Nehodu viděli tři lékaři, kteří náhodně sjížděli kolem, a okamžitě zahájili oživování. Kvůli špatnému počasí museli záchranáři snést lyžaře o něco níže do údolí. Tam už ale lékař mohl pouze konstatovat jeho smrt.

Zobrazit celou diskusi