Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Začal soud s únosci Michalky z Trmic: Dcera má dodnes strach vyjít ven, říká babička

Autor: ČTK, psch - 
8. ledna 2013
14:42

Minulý rok v létě unesli osmnáctidenní Michalku z Trmic na Ústecku. Přímo z kočárku ji ukradl před zraky matky Uwe Reinecker a odvezl ji do německého Neuwiedenu. Později ji chtěl pár vyměnit za dům s pozemkem v Německu. Dnes s německým párem začal soud.

Hlavní líčení před soudem v německém Koblenci začalo čtením obžaloby. Celý proces by měl být uzavřen koncem ledna. Páru hrozí za únos nezletilého dítěte peněžitý trest nebo až pětileté vězení. Státní zástupkyně Heike Franzová uvedla, že dvojice je obžalována z únosu a také z dvojí krádeže automobilů a padělání dokumentů.

Chtějí být u procesu

Přestože ještě rodina nedostala předvolání k soudu, rádi by u něj byli, žádají rychlý a spravedlivý proces. „Bylo to hrozné, měl by padnout nejvyšší trest,“ řekla babička Michalky Běla Gorolová. "Dcera má dodnes strach vyjít sama ven a bojí se také tříletá sestřička (unesené) Michalky, ta ji stále chrání a mluví o únosu," uvedla Gorolová.

Slepá láska

Podle obhájce obžalovaného Ingmara Rosentretera byl únosce obětí vylhaného příběhu. "Oba se na děti společně velmi těšili," řekl. "Ale protože partnerka mého mandanta v Německu nebyla zdravotně pojištěná, rozhodli se společně, že pojede porodit do České republiky. S odstupem víme, že to se nestalo, ale v té chvíli můj mandant věřil, že děti byly zdravé přivedeny na svět," řekl Rosentreter.

Velký zájem médií

Případ od počátku provází velký zájem českých i německých médií. V soudní síni je početný zástup německých novinářů i televizních štábů. Novináři se v hojném počtu dnes sešli také před domem rodiny unesené holčičky v Trmicích.

Unesli Michalku z kočárku

Před soudem se zpovídají Uwe Reinecker (51) a jeho partnerka Melanie-Christin Maria Bernhartová (47) z Neuwiedu. Obžalováni jsou oba z únosu osmnácti denní Michaly Janové z kočárku před zrakem její matky 4. července v Ústí nad Labem.

K činu se přiznali, zatím ale není jasné, co je k tomu vedlo. Dvojice s uneseným dítětem uprchla do Neuwiedu, kde je po několika dnech vypátrala policie a dvojici únosců zatkla. Holčička se vrátila domů. Obviněný pár byl od svého zatčení ve vazbě.

Video Rodina hovoří o tom, jak policie odvezla matku malé Michalky - Martin Hurda
Video se připravuje ...

Předstírané těhotenství

Vyšetřovatelům později Němka řekla, že po potratu před rodinou i přítelem dále předstírala těhotenství a následně i porod v Česku, údajný únos novorozených trojčat a smrt dvou z dětí. Výsledkem byl prý únos 18denní Michalky.

Rozsudek ke konci ledna

Soud má v tomto procesu naplánovány dohromady čtyři termíny projednávání. Rozsudek by mohl padnout 28. ledna, potvrdil dnes ČTK mluvčí soudu Alexander Walter. Obžalovaní se ke slovu prostřednictvím svých obhájců dostanou při dalším stání, které je naplánováno na 17. ledna.

buban ( 9. ledna 2013 15:39 )

coz ovsem neznamena, ze reditel policie neni ko.ko.t., ktery se chce zviditelnik vsude, kde to jen jde (jako treba Kocab, Dzamila, Samkova a dalsi).

buban ( 9. ledna 2013 15:36 )

to jste prehnal Hofikova damska navsteva zasadne vrha noze a sekacek, pripadne vypichava ocicka-a to neni lamani hnatu

buban ( 9. ledna 2013 14:58 )

cim se ta familie zivi nevim, ale vzhledem k tomu, ze otec devcatka byl nyni amnestovan, tak se to da lehce odhadnout-politickym veznem asi nebyl. Ale proc ti to vlastne pisu-vzdyt ty praktiky techto opalenych znas velmi dobre z vlastni zkusenosti.

hofihofi ( 9. ledna 2013 02:42 )

Proste lidi z nenavisti na ne hazeji, i zde, vymyslene veci a naprosto absurdni a pak se to otaci a cikani pak bilym vomazou o hubu, vidite my nic neprovadime, proto si musite na nas vymyslet lzi a nemate opravdoveho nic, a to je docela argument.

pgga ( 9. ledna 2013 01:27 )

V prekladu....I tady v US..jsou ....rika se Jim....white trash....rednecks...etc.. Tak se na ne diva..zbytek normalniho naroda...oh...a vzdy se daji..do trash... No a Potom they stfu....to znamena....zavrou ...... ..Ja..Ja...

Zobrazit celou diskusi