Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strach z amnestie: Vraždil propuštěný vězeň? Jiní kradli a opíjeli se

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Pavel Machan)
Autor: psch, INT - 
4. ledna 2013
19:09

Už čtvrtina věznic ukončila propouštění amnestovaných, ven s čistým štítem vyšlo přes pět tisíc odsouzených. Jednoho z nich teď zadrželi policisté v souvislosti s mrtvým mužem! Vraždil snad propuštěný vězeň? Několik dalších se navíc už stačilo porvat, nebo se vloupat do hospod a domů.

Tělo mrtvého muže policisté našli u vodní přehrady Skalka u Chebu. V souvislosti s tím zadrželi muže, kterého z vězení dostala amnestie. „Amnestovaný muž byl zadržen, protože je tady možná souvislost s úmrtím muže,“ řekl novinkám mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Oba muži spolu měli strávit předchozí noc ze čtvrtka na pátek v jedné z chebských heren, mrtvý měl mít také rány v obličeji. Valenta informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, více ukáže až soudní pitva.

Další propuštění kradli

Hned několik případů v souvislosti s amnestovanými zaznamenali policisté napříč republikou. Dlouho na svobodě nepobylo hned několik lidí. Muž (30) se vloupal do restaurace v Hrušovanech nad Jevišovkou, podle policejní mluvčí Petry Vedrové ho policisté zadrželi a umístili do policejní cely těsně po vloupání.

Dalším zadrženým je muž (44) z Moravskoslezského kraje, který se vloupal do rodinného domku. Přivolaní strážníci si všimli poškozeného okénka na verandě domu v Karviné-Starém Městě. Protože z domu slyšeli hluk vešli do domu a objevili tam muže. Později vyšlo najevo, že byl právě propuštěn z vězení v rámci amnestie.

Volných chvil si příliš neužili ani Martin s kamarádem Michalem (oba 27) z věznice ve Valdicích na Jičínsku. Po propuštění z káznice šli opět krást. I s lupem je ale chytila policie. Hrozí jim návrat za mříže.

Dostal nakládačku

Další amnestovaný se ale naopak obětí trestného činu stal. Muže (69) v Liberci údajně napadl neznámý útočník, který ho mimo zranění v obličeji okradl o peníze a doklady. Napadený muž byl tak opilý, že nebyl schopný komunikovat, proto ho převezli do nemocnice.

Podle psycholožky Marty Boučkové by se ale mělo na případy amnestovaných nahlížet jednotlivě. Příběh každého z nich je jiný, někteří se ocitnou před věznicí a nemají kam jít, nemají ani peníze, natož zajištěnou práci. Proto se prý nelze divit tomu, že kradou.

keep.smiling ( 5. ledna 2013 22:19 )

bylo mi soporučeno, ať neplkám, že se amenstie nevztahuje na násilné trestné činy. pokud má někdo na mysli násilný trestný čin vrždu či pokus o vraždu, tak ano, ale násilný trestný čin je jakýkoli, kdy je použito hrubého fyzického násilí - zbití člověka, rvačka s následky poškození osoby a podob. proč se tedy maminka se 2 dětmi bojí, že až přijde její propuštěný muž domů, že ji opět zbije? a co romka, která údajně řekne svému milému, až ho pustí, aby se už nikdy nerval??? atd. atd.... nejsou to jen zlodějíčkové, lupiči, podovdníci, kteří jsou propuštěni na svobodu. o tom, že soudci posuzují každý případ jednotlivě, jsem psala - mnohý z kriminálníků má totiž na svědomí víc "hříchů", za které byl zavřený.

zcerka ( 5. ledna 2013 12:00 )

chtělo by se mi napsat, že santovi zatím ještě z hradu nepřeji nic zlého ale tak jsem ho začala nenávidět, že mu přeji aby některý z těch amnestovaných mu rozbil ten jeho nafoukaný ksicht. To by pro mě bylo zadostiučinění. Je to lump stejný jako ti kriminálníci. Fuj santo

kateee ( 5. ledna 2013 10:25 )

Je to v reflexu,tříkrálový projev prezidenta Výstižné

ardaj ( 5. ledna 2013 10:19 )

škoda,nedaří se mi dát sem celý projev...není to z mé hlavy,včera se tento projev objevil na chvilku na SEZNAMU,chvilka byla krátká,projev charakterizoval naši hlavu státu

ardaj ( 5. ledna 2013 10:11 )

Vážení spoluobčané, dovolte, abych vám z Pražského hradu v šestý den roku 2013 jako každou chvíli ztrpčil život a trochu vás nasral, jak už mi to celé uplynulé desetiletí v této funkci dělá dobře. Ani ne před týdnem jsem vám ze své pracovny – se zcela výjimečným pocitem nejen proto, že je opět zaplněna kamerami, technikou a televizními pracovníky – popřál zdraví a štěstí v osobním životě a naší zemi tolik potřebnou svornost občanů. Rovněž jsem vás varoval před různými našeptávači špatných nálad a namyšlenými samozvanými spasiteli, kterým o skutečné zlepšení života ve vaší zemi nejde. Dejte si na ně pozor. Jde nám o zvyšování neklidu a o zpochybňování vašeho demokratického politického systému. dovolte, abych vám z Pražského hradu v šestý den roku 2013 jako každou chvíli ztrpčil život a trochu vás nasral, jak už mi to celé uplynulé desetiletí v této funkci dělá dobře. Ani ne před týdnem jsem vám ze své pracovny – se zcela výjimečným pocitem nejen proto, že je opět zaplněna kamerami, technikou a televizními pracovníky – popřál zdraví a štěstí v osobním životě a naší zemi tolik potřebnou svornost občanů. Rovněž jsem vás varoval před různými našeptávači špatných nálad a namyšlenými samozvanými spasiteli, kterým o skutečné zlepšení života ve vaší zemi nejde. Dejte si na ně pozor. Jde nám o zvyšování neklidu a o zpochybňování vašeho demokratického politického systému. Drtivá většina z vás si, na rozdíl od nás, parlamentní demokracie velmi váží a mezi vámi ještě bohužel žijí i ti, kteří pro demokracii a naši republiku nasazovali své životy. Když jsem začínal prezidentovat, měly souboje mezi vládou a opozicí rozměr v demokratickém světě obvyklý. Stejně tomu bylo i s mírou spokojenosti či nespokojenosti občanů. Byla taková, jaká bývá v každé svobodné zemi, kde radost a spokojenost nemají nic společného se spokojeností vládnoucí garnitury. Dnes je situace lepší. Mezi mnou a vámi je vykopán dost

Zobrazit celou diskusi