Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dejte známku Nečasově vládě: V průzkumu STEM dostala čtyřku!

Premiér Petr Nečas měl za minulý rok starostí více, než dost
Premiér Petr Nečas měl za minulý rok starostí více, než dost  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. ledna 2013
17:27

ANKETA: V průzkumu agentury STEM dostala od českých občanů Nečasova vláda na vysvědčení za rok 2012 nelichotivou čtyřku. Jak byste ohodnotili působení Nečase a spol. vy? Ani v současné době si však premiér nemůže příliš vyskakovat - opozice chystá další hlasování o důvěře vládě, tentokrát kvůli rozsáhlé amnestii, pod kterou se Nečas také podepsal.

Ještě horší známku než před rokem dostala v průzkumu agentury STEM vláda premiéra Petra Nečase. Vyplývá to z prosincového šetření, kterého se zúčastnila více jak tisícovka lidí.

Je z něho patrné, že se Nečasova vláda nadále utápí v problémech. A jen čtvrtina lidí si podle průzkumu myslí, že se opravdu snaží řešit ty nejdůležitější problémy Česka.

Nečas a spol. jsou přitom u vlády od konce roku 2010. Průměrná známka vládního kabinetu klesla od té doby na 3,81, což je o desetinu horší výsledek, než na konci roku 2011. Lépe (průměrně) prý přitom hodnotili činnost vlády lidé s vyšším vzděláním a také ti, kteří žijí v lépe zajištěných domácnostech.

Nečasův kabinet přitom doznal za rok 2012 řady změn - ministři padali, jako hrušky. Vedle toho však došlo i k několika důležitým hlasováním - o církevních restitucích, či daňovém balíčku, díky kterému je vše od Nového roku opět o něco dražší.

Jak byste hodnotili Nečasovu vládu za uplynulý rok vy?

Čeká vládu další hlasování o důvěře? Sobotkovi se nelíbí amnestie

Vládě však s koncem roku 2012 problémy jako mávnutím kouzelného proutku nezmizely. Naopak. Prezidentova rozsáhlá amnestie opět rozdmýchala emoce na současné politické scéně.

A opoziční ČSSD se chystá vyvolat kvůli amnestii, vyhlášené prezidentem a chválené premiérem, další hlasování o nedůvěře vládě.

Oznámil to dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraty podoba a rozsah amnestie pobouřila. Podle Sobotky je nepřijatelná a nespravedlivá.

Rýsuje se navíc další rozkol ve vládní koalici. Setrvání v ní zvažuje karolína Peake a její LIDEM, od Nečasova souhlasu s amnestií se navéc hlasitě odvrátila vládní TOP 09. Ta veřejně odmítla nést odpovědnost za důsledky amnestie s tím, že vláda o ní nejednala a ministři TOP 09 nebyli předem informováni.

Podle vedení TOP 09 je rozsah amnestie nešťastný. "Problematizuje práva poškozených a zavdává příčiny ke spekulacím, že poskytla ochranu skutečným zločinům, místo aby pouze prominula bagatelní trestné činy," stojí v usnesení, které ČTK poskytla mluvčí strany Alžběta Plívová.

husqarnowicz ( 4. ledna 2013 07:57 )

Čistá sardel, a to ze všech předmětů, i z chování. A bez možnosti reparátu. Nelze si totiž ani ve snu představit, že by někdy mohli dostat od lidí ještě šanci.

tina.vitaskova ( 4. ledna 2013 05:09 )

Vždyť to není na nic jiného než čistou kouli - a VEN!!!! Nedostatečná!!!

anka ( 4. ledna 2013 01:07 )

mate naprostou pravdou, jedine co ji muzeme vytknout je jeji neschopnost a rozkradani statu....

Shelby16 ( 4. ledna 2013 01:00 )

Jdi do pi**

Shelby16 ( 4. ledna 2013 00:59 )

po komunistech nejhorší vláda v novodobé historií - vše výhodné jen pro zloděje a tuneláře a na poctivé občany jen bič a pokálení na hlavu

Zobrazit celou diskusi