Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novoroční řádění ve Francii: Gangy zapálily 1200 aut. Je to jejich tradice!

Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2013
22:50

Oslavy příchodu roku 2013 byly po světě různé. Neobvyklou tradici však vybudovali vandalové napříč Francií. V zemi Galského kohouta totiž pravidelně při oslavách zapalují osobní automobily.

Tohle jsou vstkutku nezvyklé novoroční oslavy. Ve Francii bylo během nich letos zapáleno na 1200 aut, jak v úterý oznámil francouzský ministr vnitra Manuel Valls.

Úmyslně zakládané požáry aut jsou přitom nepříjemnou zvláštností Francie již mnoho let. Počet ohořelých vraků je však prý srovnatelný s minulými lety, hájil se ministr. Nejvíce případů, celkem 83, bylo v Seine-Saint-Denis u Paříže. Za požáry stojí patrně členové francouzských gangů. Ale také běžní vandalové, kteří si pak svá díla zkázy fotí a dávají na internet!

Socialistický ministr vnitra se však stal za tuhle tristní bilanci terčem kritiky - šéfka krajní pravice Marine Le Pen ho dokonce označila za neschopného, protože nedokáže zemi ubránit před vlnou vandalismu stejně, jako jeho pravicoví předchůdci. Jak už je ale u této předsedkyně nacionalistické Národní fronty obvyklé, za hlavní příčinu pouličních násilností označila přistěhovalectví...

Právě z přilévání "oleje do ohně" v otázce přistěhovalectví však panují ve Francii počátkem roku další obavy. Vyjádřila je i francouzská ministryně pro práva žen a mluvčí vlády Najat Vallaud-Belkacemová při otázce na jinou kontroverzi - komiks o životě proroka Mohameda, který dnes vydal francouzský satirický týdeník Charlie Hedbo.

Přes ujišťování listu, že se nejedná o provokaci, ale o dílo čerpající z děl muslimských kronikářů, se očekávají kritické reakce ze strany muslimské minority. Francouzský týdeník přitom vyvolal v posledních letech několikrát polemiku, když zveřejnil karikatury Mohameda. V listopadu 2011 byla po vydání zvláštního čísla dokonce redakce týdeníku zapálena a od té doby je pod policejní ochranou.

5 mrtvých při požáru na předměstí Paříže

V hlavním městě však hořelo i ve středu, kdy při požáru na předměstí Paříže zemřelo pět lidí, včetně jednoho dítěte, a dalších 11 lidí a 2 zasahující hasiči utrpěli zranění. S požárem šestipatrové budovy bojovali hasiči dvě hodiny.

mash ( 3. ledna 2013 03:58 )

Obrovské a nezvladatelné gangy francouzsky mluvících přistěhovalců (z bývalých fr. kolonií v Africe) jsou pro Francii obrovským neštěstím a časem ji jistě přivede do záhuby. Stejně, jako islámští přistěhovalci např. v Holandsku. Vzdělaný evropský pár nemá v průměru ani 2 děti. Kdyžto tito přistěhovalci, byť chudí, hloupí a bez práce... jich mají kolem 5. V Africe by část jejich potomstva zemřela, což je bohužel hrozné, ale zcela přirozené (pokud sotva dokáži uživit a vychovat 2 děti, nemohu jich mít přeci sedm). Tady dostávají soc. dávky a vznikají další hloupí a nepřizpůsobiví imigranti, kteří ve většině jen parazitují... Ať žije pseudohumanismus a multi-kulti!

12356 ( 3. ledna 2013 01:04 )

a bohuzel bude hur a to nejen ve Francii

uzjsemtudlouho ( 3. ledna 2013 00:57 )

keep.smiling ( 3. ledna 2013 00:35 )

ale má pravdu!! Na počátku této "tradice" byly protesty a nenávist muslimských přistěhovalců z Tunisu, je to už dávno, bylo to tehdy, když Tunis přestal být fr. kolonií. Kdo zná trochu třeba Paříž nebo jiná velká města ve Francii, tak ví, z jakých národností se skládají tyto pouliční gangy. zapalují nejen auta, ale i domy. Za rok těch požárů např. na okrajích v Paříží, bývá nespočet.

andorea ( 2. ledna 2013 23:21 )

Není nad kulturní obohacení ...

Zobrazit celou diskusi