Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ledovka na silnicích: U Brna se srazilo 10 aut, na Vysočině stály autobusy

Řidiče v Česku opět potrápila ledovka a uježděný sníh
Řidiče v Česku opět potrápila ledovka a uježděný sníh  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2013
08:36

Řadu míst v Česku pokryla ledovka - na silnicích i chodnících. Nejhorší situace byla od středečního rána na Vysočině, kde uvízlo několik autobusů. A došlo i k dopravním nehodám. Třeba na Brněnsku, kde se srazilo deset aut. Do desáté hodiny pak platí výstraha meteorologů.

Dopravní situaci zkomplikoval především mrznoucí déšť. Právě díky němu pokryla komunikace na Vysočině v noci na dnešek vrstva ledovky a do práce se muselo vydat všech 113 sypačů silničářů.

Měli co dělat, na silnicích místy uvízly autobusy a kamiony. A přišly i dopravní nehody - třeba u Jaroměřic nad Rokytnou. Obešly se naštěstí bez vážnějších zranění.

Teplota se ráno na Vysočině držela dva stupně pod bodem mrazu, i během dneška se pak čeká zamračené počasí s deštěm nebo smíšenými srážkami. Oblačnost by se však měla v průběhu dne na jiných místech protrhávat.

Hromadná nehoda na Brněnsku

Na Liberecku a Jablonecku se přes noc objevil sněhový poprašek a teploty se pohybovaly také pod nulou. Pozor by si měli dát řidiči hlavně na mostech, kde se může tvořit náledí, řekl dnes ČTK Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření.

Mrznoucí déšť však potrápil i jih Čech a také na Moravě. Problémy zaznamenali silničáři především na Kroměřížsku a v buchlovských kopcích na hlavním tahu směrem na Brno. Jen s opatrností jsou sjízdné výše položené silnice na jižní Moravě, na Znojemsku se vytvořily mlhy s velmi špatnou viditelností.

K nejrozsáhlejší nehodě došlo na Brněnsku - před šestou hodinou ráno se u obce Zakřany na silnici mezi Náměští nad Oslavou a nájezdem na dálnici D1 srazilo deset aut.

Zemětřesení na Chebsku

To na Chebsku zaznamenaly včera večer jiné rozmary přírody. Otřesy půdy o síle kolem 2,8 stupně Richterovy stupnice v oblasti Nového Kostela. Země se zachvěla, slyšet bylo i dunění. "Lidé rozsvítili, část jich i vyšla ven," potvrdil ČTK Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku s tím, že si lidé prožili noc nejistoty. Další otřesy však již nenásledovaly.

moiaza ( 2. ledna 2013 16:30 )

Samé neštěstí. Manželce se zase srazilo mléko. No, není to k vzteku?

andy63 ( 2. ledna 2013 15:22 )

K nejrozsáhlejší nehodě došlo na Brněnsku - před šestou hodinou ráno se u obce Zakřany na silnici mezi Náměští nad Oslavou a nájezdem na dálnici D1 srazilo deset aut. --------------------------------------------------------------- Trošku nešťastně naformulovaná věta!!!!!! Už proto, že z Náměště se dá jet na D1 přímo!!!

Zobrazit celou diskusi