Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

To je nejlepší táta na celém světě! Vánoce budou mít šťastné navzdory všemu, co je v životě postihlo

Autor: František Prachař - 
23. prosince 2012
05:00

Když před třemi lety, 24. prosince, zdobila Anna Bendová (38) z Blanska vánoční stromeček, přestaly ji poslouchat nohy. Upadla a už se nepostavila. Roztroušená skleróza udeřila naplno a změnila nejen její život k nepoznání.

Brnění v nohách cítila paní Bendová už dlouho. „Někdy jsem měla pocit, že

mi hlavně ta levá noha taky úplně hoří. Ale neuroložka mne chlácholila, že to nic není,“ říká smutně.

Všechno je o to horší, že starší syn Anny Bendové David (19) je od malička postižený a stejně jako jeho matka potřebuje k životu invalidní vozík.

Neštěstí

Anna Bendová se na své první dítě neskonale těšila. Jenomže rok a půl po porodu dostal její Davídek vysoké horečky, upadal do bezvědomí a s jeho tělíčkem cloumaly křeče.

„Je to herpesová encefalitida, virový zánět mozku. Léčit se to bohužel nedá,“ rezignovaně říká paní Anna.

David je mentálně na úrovni pětiměsíčního dítěte, nechodí, nemá polykací reflexy a bez plen se neobejde. Musí ho umývat, přebalovat, krmit a doslova hlídat ve dne v noci. Kdo?

„Zaplať bůh, že můj mužský zůstal s námi,“ vděčně se usmívá žena a hladí ruku svého partnera. Tiskne se k němu i druhý syn, Dominik.

Chlap

Vladimír Šenk (56) se do Anny zamiloval před šestnácti lety. „Já už byl rozvedený, ona těsně před rozvodem. To, co se mezi námi událo, bylo silnější než cokoli jiného,“ vzpomíná. Moc dobře věděl, do čeho jde. Že si s Annou bere i jejího Davida.

Jako mladý se vyučil prodavačem, dělal v řeznictví s teplým pultem, kde se naučil i vařit. „Za minulého režimu jsem byl i šéfkuchařem na pionýrském táboře ve Sněžném na Moravě. Vařil jsem pro 360 dětí, tak svou rodinu zvládnu taky,“ dodává a směje se. Jenomže on nejenom vaří.

Byt

Z dvoupokojového bezbariérového bytu udělal přepážkou 3+1. „Každý z kluků teď má svoje,“ je spokojený. On s Annou spí v obýváku, kde do skříní vestavěl sklápěcí postele.

Uklízí, maluje, myje okna i podlahy, byt udržuje v ohromující čistotě. „Já mu s ničím pomáhat nemůžu,“ říká lítostivě paní Anna.

Vladimír kvůli tomu, aby se o ni a o Davida mohl starat, odešel z práce. „Jsem teď osoba nevýdělečně činná, pečovatel,“ krčí rameny. Jako takový dostává na Annu 12 000 měsíčně, na Davida 8000 korun pečovatelského příspěvku od státu.

Dominik má svůj pokojíček, který mu táta udělal. Dominik má svůj pokojíček, který mu táta udělal. | Blesk - David Malík

Peníze

Čtyřčlenná rodina dá dohromady měsíčně 34 000 korun. V tom je všechno – invalidní důchody, zmíněný pečovatelský příspěvek, sociální dávky nebo i peníze od VZP na pleny pro Davida. „Přivydělávat si nemůžu, co bych dostal, to by mi strhli z příspěvku na péči,“ vysvětluje Vladimír.

Nájem s inkasem je stojí skoro 10 000, nejméně tři tisíce dají za benzin (jezdí starým citroënem z roku 1994), další tisíce padnou na léky a zbytek na jídlo.

Anna má také cukrovku a musí si píchat inzulin.

Problémy

„Vyhledávám, kde je jaká akce, kupuju jenom to nejlacinější,“ říká Vladimír Šenk. „Jíme hlavně kuřata, těstoviny a občas vepřové. Hovězí jsme neměli už takových šest let, je pro nás drahé.“ Jsou věci, nad kterými v případě rodiny se dvěma těžce postiženými lidmi zůstává rozum stát. „Potřebovali bychom nové auto, to staré už dosloužilo, ale příspěvek nám dají snad až poté, co jsme se odvolali. Nejdřív nám z úřadu v Blansku napsali, že prý nesplňujeme kritéria,“ svěřuje se paní Anna.

Surovost

Totéž stálo v dopise od VZP v Brně, když ji žena požádala o lázně. Doporučila ji sice neuroložka i její obvodní lékař, ale VZP napsala, že nesplňuje kritéria. Jaká? Kdo ví… Nejvíc ale bolí lidská surovost. „Občas se s ní potkám,“ zaslzí Anna Bendová. A vypráví, že na rozsvícení stromku, kam ji Vladimír dopravil, se jí nějací výrostci pošklebovali a nadávali jí do »kriplů na vozíku«.

„Svěřila jsem se mu až doma, on by je tam asi roztrhl a kdovíjaké bychom měli Vánoce.“

Vladimír Šenk (56) se do Anny zamiloval před šestnácti lety. Vladimír Šenk (56) se do Anny zamiloval před šestnácti lety. | Blesk - David Malík

Srdce a vůle

Vladimír podřídil vlastní život těm, kteří by bez něj žít tak, jak žijí, nemohli. „Mám je rád a nic jiného důležité není,“ svěřil se.

Svoji budoucnost – kdoví, jaký bude mít důchod, a zda vůbec nějaký, když »nepracuje« – neřeší. „Anička, David i Dominik mě potřebují,“ je pro něj rozhodující. Koupe je, obléká, vytírá i pere a žehlí, Davida každý den i přebaluje a krmí. S Dominikem se učí, vozí ho do školy i z ní, po cestě nakoupí…

Vánoce

A Vánoce? David dostane nějaké oblečení, Dominik videohry a knihy a Vladimír s Annou si nadělili nový potah na sedací soupravu.

„Možná že pod stromečkem bude i nějaký parfém,“ říká s úsměvem a potichu, aby Anna neslyšela, nejlepší táta na světě.

Táta Vladimír přestavěl sám obývák

Vladimír Šenk prošel v životě řadou profesí. Od prodavače v řeznictví (někdejší Masně), přes teplý pult s oblíbenými ovary a guláši až po řidiče, rozvážejícího bagety na benzinové pumpy v severních Čechách. Vždycky si dokázal se vším poradit, jeho rodina si na něm cení i šikovných rukou. Díky jim, protože dokáže v domácnosti takřka všechno udělat sám, šetří peníze, potřebné jinde. Je tátou i hospodyní na plný úvazek a paní Anna i její dva synové ho víc než potřebují.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manolla1 ( 23. prosince 2012 18:05 )

...

manolla1 ( 23. prosince 2012 18:03 )

!

katkapek ( 23. prosince 2012 14:19 )

jsi debil

ves55 ( 23. prosince 2012 12:17 )

Teto rodine preji krasne vanoce a obdivuji je, ze nerezignovali a bojuji s osudem.Mladsi chlapec by mel vsak navstevovat nejaky sportovni krouzek ve skole.

boroboro ( 23. prosince 2012 11:34 )

jsi pitomec a ještě neumíš číst..je tam, že do školy mladšího syna vozí on, nakupuje, uzí, stará se o ně. Ty se raději převal na svém gauči a už nic do diskusí nepiš, ať všichni nevidí, jaký jsi vůl

Zobrazit celou diskusi