Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Živý betlém v Chomutově: Ježíška hrály holčičky, když nebyli kluci

Autor: Helena Lacinová - 
22. prosince 2012
12:18

Zajímavost! Živých betlémů je všude plno. V Chomutově však udržují zajímavou tradici. V jestličkách biblické dvojice, Josefa a Marie, se zase sedmnáct let pořádaní nikdy neobjevila místo Ježíška panenka. Vždy tam bylo miminko. První miminko, které hrálo Ježíška, Matěj Tvardík (17), tak bude brzy plnoleté.

Dopoledne před Štědrým večerem si Věra Stejná (52) už jinak nedovede představit než pořádáním živého betlému.S pomocí přátel ho letos 24. prosince bude organizovat  po sedmnácté.  „Když jsme připravovali první živý betlém. Nikde v tu dobu ho ještě nedělali, jsem potkala známou a ta mi do kolebky nabídla Matýska,“ zavzpomínala n avznik tradice V. Stejná.Tím vznikla to, že jsme v kolebce vždy měli dítě a nikdy panenku,“ pochlubila se organizátorka.

„Do dnešní doby se Ježíšků v kolébce vystřídalo přes dvacet. Střídali jsme je, aby jim nebyla zima. Když nebyli kluci, brali jsme i holčičky,“ dodala Stejná. Tradici založila s manželem Jaroslavem (55) na zámku Červený hrádek, kde působili jako kasteláni. Později ji přinesli do Chomutova, na statek při Podkrušnohorském zooparku.

„Já si účinkování samozřejmě nepamatuji. Je však fain, být součástí tradice,“ řekl Matěj Tvardík (17), který byl prvním ´Ježíškem´ .Myslím, že ze mě vyrostl spíš čert. Tak to alespoň říká máma,“ řekl mladík. Učí se v Praze komenickému řemeslu a hraje na saxofón.

Na začátky ráda vzpopmíná i Gabriela Kaiserová (41), která přes deset let hrála Marii. Vynechala prý jen jednou, když byla v šestém měsíci těhotenství. „To by nevypadalo dobře,“ usmála se a vybavila si, že jedním z nejhodnějších Ježíšku byla Helenka Macíková, protože měla tátu u sebe. Hrál Josefa. Do jesliček samozřejmě ´půjčila´ i svého syna Jaroslava (dnes 10). Letos proběhne živý betlém na náměstí 1. máje v Chomutově.

Ježíšci

1995 – Matěj Tvardík (dnes 17)
1996 -  Sebastián Kovář (16)
1997- Jan Emmert (15)
1999 – Anička Mrugová (14)
2002- Jaroslav Kaiser (10)
2004 – Helenka Macíková (8)
2007- Petr Hora (5)
2009- Kristýnka Honíšková (3)
2010- Aleš Klaus (2)
2011 – Eliška Horová (1)

simonarandlikova ( 22. prosince 2012 20:29 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si privydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenoCerna.Borec.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, protoze brzy to uz nebude mozne!

santini ( 22. prosince 2012 14:37 )

Klobouk dolů,Chomutováci,jste skvělí !Bydlela jsem tam 3 roky a strašně ráda se k vám vracím.

Zobrazit celou diskusi