Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kamarádi vzpomínají na Havla: Nikdy si na nic nestěžoval, říká Forman

Autor: Michaela Remešová - 
18. prosince 2012
05:00

Naše země si připomíná přesně dvanáct měsíců od smrti Václava Havla (†75). Kromě obyčejných lidí na něj zavpomínali také významné osobnosti, které se s ním znali.

Režisér Miloš Forman (80): Nikdy si na nic nestěžoval

Když jim bylo deset, sdíleli s Václavem ložnici na poděbradském internátu. Velké přátelství jim vydrželo celý život.

„Ztráta kamaráda vás vždycky ochudí. Je mi líto, že jsem se před rokem nemohl zúčastnit jeho pohřbu a že si nemohu ze zdravotních důvodů dovolit navštívit ani jeho hrob,“ řekl Blesku oscarový režisér a zavzpomínal na léta, kdy s Havlem chodili do školy.

„Darebáci jsme nebyli. Havel byl od malička velice slušný chlapec a já byl zbabělej být darebákem,“ říká Forman. A jaký byl „dospělý“ Havel? „Velice křehký, ale zároveň silný. Zvědavý a citlivý. A nikdy jsem ho nezažil, že by si na něco stěžoval. Nechtěl své problémy přenášet na druhé. Tím byl obdivuhodný,“ vyznal se Forman.

Zpěvačka Marta Kubišová (70): Je se mnou pořád

Byla to ona, ikona Pražského jara, kterou Havel v listopadu 89 pozval na balkón Melantrichu, aby zazpívala Modlitbu pro Martu a tím se vrátila do veřejného života. Pro Martu Havel znamenal „všechno“ a ona pro něho totéž.

„Nevím, proč bych na Václava měla dnes nějak výjimečně vzpomínat. Na to nejsem. Vždyť on je se mnou pořád,“ řekla Blesku.

Na hrob mu zapálit svíčku prý nemá čas jít a doma ji zapálit také nemůže. „To nejde kvůli mým kočkám,“ vysvětlila a potom zdůraznila: „A on by to ani nechtěl. Já na Václava myslím neustále a každý den, mám ho v sobě, a to si myslím, že je víc, než jednou za rok udělat něco na odiv.“

Herečka Vlasta Chramostová (86): Chybí mi jeho humor

Je dosud plná bolesti z odchodu dobrého přítele.

„Znali jsme se padesát let, chybí mi moc. Zpráva o Vaškově odchodu byla ta nejhorší za desítky posledních let. Věděla jsem, že mu kriminál zhoršil zdraví, protože se z něj vrátil se zápalem plic. Ale pořád jsem doufala...,“ řekla Blesku herečka. „Schází mi jeho humor a schopnost najít vždycky směr a naději,“ dodala Chramostová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

saryka ( 26. ledna 2016 11:41 )

ono dosáhnout něčeho svoji vědomostí,zkušeností... je fakt něco jiného než brigoš s krátkýma nohama a vychlastaným impoušským zaprodaným mozkem ehmm

saryka ( 26. ledna 2016 11:33 )

a proč jako by si měl stěžovat boooobo šak se měl jak prase v žitě politý kvalitním chlastem,aale šak kdyby nevybrali jeho byl by jiný prodejce našeho malého soběstačného státečku....škoda řečí,rozumný člověk ví

odol ( 18. prosince 2012 18:51 )

odol ( 18. prosince 2012 18:51 )

buban ( 18. prosince 2012 17:46 )

jake 2 metry dole, kdyz je ve trech urnach-ovsem kde se tyto nalezaji?

Zobrazit celou diskusi