Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pes zardousil batole (†1,5): Vina je na straně chovatele, říká kynolog

Autor: Jan Doležal, mokk - 
15. prosince 2012
05:00

Takové neštěstí pouhých deset dní před Štědrým dnem! Rozzuřený pes včera po poledni v Praze na Žižkově zaútočil na malé dítě (†1,5). Batole zemřelo. Matka dítěte se psychicky zhroutila... Tragédii pro Blesk okomentoval kynolog Michal Špička.

Smrtící útok se odehrál v bytě ve Vlkově ulici. Co se přesně stalo, nikdo neví. Obětí je údajně chlapeček a v okamžiku neštěstí byl zřejmě se psem v místnosti úplně sám. Záchranáři už těžce zraněnému děťátku nemohli pomoci.

Policisté, kteří začali případ okamžitě vyšetřovat, podrobnosti tají. „Vzhledem k věku dítěte nebudeme událost nijak komentovat,“ řekla Blesku mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. Stejně reagovala i mluvčí záchranky. Pes, kterého krátce po tragédii odvezla odchytová služba městské policie, patřil údajně nejbližším příbuzným děťátka.

Pes často útočil

Rodiče mrtvého dítěte jsou podle sousedů velmi slušní lidé. Pes byl prý ale agresivní a často útočil na ostatní psy. „Kolikrát jsme si s jeho majitelkou volaly, abychom se náhodou s našimi psy nepotkaly na schodech,“ řekla Blesku sousedka. Lidé z domu o tom, co se stalo, ale příliš mluvit nechtěli. Bylo na nich vidět, že zažili obrovský šok.

Výzva prezidenta

Podobný případ se v Česku stal v roce 2003 v Kovansku na Nymbursku. Rozzuřený kříženec labradora tam zardousil roční Natálku, když si s ním hrála na dvoře u domu. Tragédie tehdy šokovala i prezidenta Václava Klause. Rodině a blízkým dítěte vyjádřil nejhlubší účast. „Tento poslední z řady podobných tragických případů nelze pominout mlčením. Vyzývám všechny příslušné orgány, aby vyvozovaly vůči majitelům nebezpečných psů nejtvrdší možné sankce,“ řekl tehdy prezident.

Kynolog: Vina je na straně chovatele

"Pes zabil dítě. Vina je jednoznačně na straně chovatele či majitele, který nechá psa samotného s batoletem. Já sám mám pětileté kluky, svým psům věřím, ale vždy jistím situaci. Při kombinaci malé dítě a pes se může stát cokoli. Pokud ho má rodina delší dobu, nemusí být srovnaný s přírůstkem do rodiny a může dítě považovat za vetřelce. Tragédie se může stát, i když pes dítě akceptuje. To mu může třeba vzít hračku nebo ho nějak nešetrně chytit za ucho nebo mu sáhnout do oka.

Pes reaguje reflexivně a proti dítěti má obrovskou sílu. Zvlášť když jde o větší plemeno. Stačí, když se ožene nebo jen chňapne, může to být i smrtící. Pes je šelma a příroda je silnější než sebelepší výchova. To musíme mít vždy na paměti. Rozhodně bych nedával vinu psovi, ale hledal bych ji v sobě a přemýšlel, co jsem zanedbal nebo udělal špatně," říká kynolog Michal Špička.

janarandlikova ( 21. prosince 2012 17:39 )

Zdravim. Mezi lidma ted koluje novinka, jak si privydelat na internetu par penez. Je to na - www.CervenoCerna.Borec.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a nemuzu si to vynachvalit, stejne jako znami, kteri mi to poradili Doporucuji to omrknout rychle, protoze brzy to uz nebude mozne!

hofihofi ( 18. prosince 2012 06:32 )

Presne jaka tu byla afera, kdyz ten starej clovek rozmazl berli berdnu malemu psikovi co na nej utocil, i malicky pes muze zpuobit zraneni a mit nemoc, tady byla afera jak zly invalida rozbil hlavu psovi a majitel toho invalidu zkopal, pritom to byl on, kdo to zavinil, pustil psa aby utocil, na velikosti nezalezi, psa znam a drzim.

hofihofi ( 18. prosince 2012 06:17 )

pes ktery napadne cloveka musi byt utracen, to je zasada, pak pes vi, ze pana lze napadnout, bohuzel, zde horejovani neni na miste.

hofihofi ( 18. prosince 2012 05:47 )

Ja jsem psy kdysi cvicil a tahle ohanecky pracovnim plemenwm, znam, jak ten pes tedy pracuje, kfdyz ho mas doma, to mne zajima, co ten pes tedy vykonava? Kdyz ho musis vencit, ze pak nicis psa, ktery je na praci urcen.

hofihofi ( 18. prosince 2012 05:07 )

naidka jak jednoduche, kazde hovado si poridi psa a chce, aby se okoli podrizovalo, to je odpoved, nepotizovat si pdy do nevhodnejo prostredir Pak tu jsou incidenty, kdy toulavi psi napadaji i auta a jedna krava odsud hazi spinu na veterinare a jeste jineho, co na prikaz obce ty psi co napadsali usmrtil. A jeste tady delal akci, krava proti jinemu, nevinemu veterinari, aniz si cokoliv overila. Tak taci tohle zavinuji. To je vysledet hovad kteri chovaji psi, nebo takopvy chov obhajuji. A tady je vysledek - jeeeee to je krasny a hodny pejsek.

Zobrazit celou diskusi