Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Peake vyrazila generála: Parkanová chválí, Klause oklamali, opozice je zděšená

Exministryně obrany Vlasta Parkanová se zastala Karolíny Peake
Exministryně obrany Vlasta Parkanová se zastala Karolíny Peake  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
13. prosince 2012
16:32

Nová ministryně obrany Karolína Peake čelí velkému tlaku. A její rozhodnutí budou nyní pod drobnohledem - vlády, opozice, ale i veřejnosti. Vyhazovem generálů Picka a Bulanta z armádního vedení vyvolala další vlnu emotivních vyjádření.

Prezidenta Václava Klause prý překvapilo, že nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka z funkce.

Klaus se nechal slyšet, že podle premiéra Nečase to měl být právě Picek, který by zajistil kontinuitu fungování resortu po odchodu ministra Vondry. "Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní," prohlásil prezident dle serveru Novinky.

Jenže Peake dnes Picka zbavila funkce. Stejně jako šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a poradce a ředitele kabinetu Františka Šulce.

Svůj krok vysvětlila mimo jiné tím, že chce nad ministerstvem obrany civilní kontrolu. A ne bývalé vojáky.

Stínový ministr ČSSD: Peake odpálila atomovou bombu

U stínového ministra obrany opoziční ČSSD Jana Hamáčka však změny ve vedení resortu "vzbudily zděšení". Podobné kroky podle něj mohou vést k destabilizaci ministerstva.

Picek připravoval celou řadu legislativních změn a vedl i tým, který vyjednával o dalším pronájmu Gripenů, připomněl Hamáček. Podobné personální kroky se podle něj rovnají "odpálení atomové bomby".

Parkanová: Jsem na straně Peake

Za Peake se naopak postavila někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Picek byl v době jejího působení na úřadu náčelníkem generálního štábu.

"Chtěla bych podpořit dnešní rozhodnutí Karolíny Peake. Směřují k návratu k civilnímu řízení resortu obrany, které se za exministra Vondry nějak vytratilo," uveřejnila ČTK stanovisko exministryně obrany Parkanové, trestně stíhané za kauzu letadel CASA.

Peake se zastal i předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS). Ministryně má podle něj právo vybrat si své spolupracovníky v čele resortu. Picek udělal pro armádu velké množství práce a zaslouží si nadále zastupovat Českou republiku například v diplomacii, podotkl Vidím.

MLudvika ( 14. března 2013 12:28 )

Parkanová nesedí ?

andrea68 ( 17. prosince 2012 00:48 )

"Odbornice" Parkanová chválí "odbornici" Píkovou. Urkitě se dočkáme toho, až bude Sněmovna tu současnou expertku na válčení zbavovat imunity.

vavrjan ( 16. prosince 2012 15:49 )

Parkanová ať raději drží tu svoji křivou hubu. Divím se , že ještě není v base. To by ale musel jít do lochu Kalousek a Kubice, aby to bylo průchodný. Peake je ctižádostlivá karieristka a divím se, že ji Klauz jako vrchní velitel armády nežene sviňským krokem z obrany a vlády pryč. To ale musí posvětit Péťa a tam je to taky neprůchodné. Asi mu vlezla do kalhot a on by měl problém kdyby ji odvolal. Ať padne armáda přední je Karolínka.

jan.metro ( 14. prosince 2012 18:48 )

Parkanová: Jsem na straně Peake Jedna kráva větší než druhá

danda5 ( 14. prosince 2012 11:10 )

ty krivohuba zrzava pi co ty uz zavri rypak a cekej na trest kde jsi byla tam jsi to domrdala kravu a uz mam zas tlak jak ve vlakovejch brzdach

Zobrazit celou diskusi