Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prezident SR v Praze: Slovensku prospělo rozdělení víc, uslyšel od Klause

Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2012
13:22

Na konci roku to bude 20 let od rozpadu Československa. Na dnešní návštěvě Ivana Gašparoviče, slovenské hlavy státu, v Praze, zavzpomínal na rozdělení země i Václav Klaus. A neodpustil si ani své klasické popíchnutí do Evropské unie.

Klaus s Gašparovičem se na dnešní státní návštěvě shodli, že mezi Českem a Slovenskem nejsou bolavé a nevyřešené otázky. Slovenský prezident navíc ocenil osobní vztahy s Klausem, který se na oplátku do Bratislavy před koncem svého prezidentského mandátu ještě chystá.

Celkem již byl Klaus na Slovensku dvanáctkrát. A právě k našemu východnímu sousedovi povedou kroky první zahraniční kroky budoucího českého prezidenta, který vzejde z historicky první přímé volby.

Podle "ekonoma na Hradě" Klause přitom konec federace 1. ledna 1993 ekonomicky prospěl více Slovensku než ČR. A slovenská společnost podle něj také není tak poškozena "nepolitickou politikou" jako česká. Na Slovensku také podle Klause nenastalo "takové zbourání autority a respektu k jakýmkoliv autoritám" jako v Česku.

Další Klausův útok na EU: Neúčast na předávání Nobelovek nestojí za řeč

Ani dnes se pak euroskeptik Klaus neobešel bez další cílené kritiky směrem k Evropské unii. Neúčast vrcholného představitele ČR na slavnostním předání Nobelovy ceny za mír, kterou získala právě EU, není podle Klause významná. Ba dokonce nestojí ani za diskusi.

"Kdyby to nerozehrála (média), tak by si toho v tom Oslu vůbec nikdo nevšiml. Nepovažuji to za významnou věc, která vůbec stojí za diskusi," řekl Klaus po setkání s Gašparovičem. Již dříve označil toto rozhodnutí za tragický omyl.

Nobelovu cenu za mír dnes převezmou společně tři nejvyšší představitelé EU - prezident Herman Van Rompuy, předseda Evropské komise José Manuel Barroso a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

ccir ( 10. prosince 2012 23:06 )

1917... Nedaj sa vysmiať s tými Tvojimi triviálnymi mýtusmi! Nemá význam ti tie Tvoje "pravdy" vyvracať. Zobuď sa a zmeň už konečne tú Tvoju suterénnu rétoriku!!! Nebuď smiešny!

lysohlavek02 ( 10. prosince 2012 15:59 )

homoušukin...strč se do řiti ty veverkomrde!!

vlaku ( 10. prosince 2012 15:58 )

Historie bude hodnotit všechny naše Václavy, coby hlavy naší země.Pevně věřím, že tento poslední, zvaný magnet na tom bude nejhůře. Ještě, že jde do pr.dele.

1917 ( 10. prosince 2012 15:12 )

Největší omyl Masaryka byl,že v r.1918 vzal pod křídla Slováky.Ti jenom škodili a uměli jen nahovat ruku.Do r.1918 Slovensko nikdy neexistovalo,pouze Horní Uhry.Nebýt Československa tak byli Slováci pomaďarčeni a Maďaři je nechali pouze pást ovce a dělat pastičky a varečky.Československo je teprve naučilo číst a psát,každý učitel musel na 2roky povinně učit na Slovensko,postavila se tam infrastruktura a průmysl a oni se nám odměnili tím,že se v r.1938 přidali k Hitlerovi.Po válce zase jen natahovali ruce a za Husáka se rozpočet dělil na 1/2.Pamatujeme nákupy na Slovensku.A po plyšáku opět ukázali co jsou zač.Zaplať bůh,že jsou pryč.

jurajjanosik ( 10. prosince 2012 14:08 )

no ja som tu, skáčem cez vatry

Zobrazit celou diskusi