Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední rodiny se přestěhovaly z Přednádraží: Ghetto ale neumírá a začíná znovu žít

Autor: Ivana Žáková - 
7. prosince 2012
09:49

Poslední rodiny se včera přestěhovaly ze životu nebezpečných domů v ghettu na ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Všichni, kteří se tam rozhodli zůstat, bydlí společně v jediném domě, kde teče voda. Společně ho spravují a připravují na zimu.

Až na jeden jsou všechny domy v Přednádraží opuštěné a hrozí jejich zřícení. Do včerejška tam ještě bydleli lidé, kteří nechtěli své domovy opustit. Do domu číslo osm se nastěhovalo jedenáct rodin, které ho společně opravují. Chtějí v něm v klidu přečkat Vánoce a zimu a stále věří, že jim úředníci jejich domov nevezmou.

Pod jednou střechou

Dům číslo osm je ovšem pro bydlení stále nevyhovující, neboť do něj kvůli prohnilým trámům přes střechu zatéká. Organizace Vzájemné soužití opět Romům pomohla a sehnala přes zahraniční nadaci peníze na novou střechu, kterou bude dělat česká firma. Potřeba je ale udělat i novou elektřinu, rozvody vody a zprovoznit kanalizaci.

„Dům jsme uvnitř celý vymalovali, vyčistili desítky let zanesené sklepy a jímky. Teď bojujeme všichni společně, abychom tady zůstali. Jestli úředníci mají srdce, nemohou nám vzít to poslední, co nám zbylo,“ řekl Blesku správce domu Jan Bandy.

Nová naděje

Obrovskou zásluhu na tom, že se v „osmičce“ dá žít má i parta mladých Romů, kteří se včera stěhovali do nového. „Od malička jsme tady vyrůstali. Nechali jsme tu nohy, ruce a naše srdce a nedovedeme si představit bydlet někde na ubytovně,“ pověděla Blesku Věra Kumanová (18).

Stavební úřad v srpnu nařídil majiteli domů Oldřichu Roztočilovi, který se pokusil spáchat sebevraždu, vystěhovat nájemníky ze všech domů. Mnozí však do předražených ubytoven, kde jsou špatné podmínky, jít odmítli. Brzdou Roztočilových plánů opravit domy a nechat v nich nájemníky, je stále nefunkční kanalizace. Zda patří městu, Českým dráhám nebo majiteli, to rozhodne až soud.

stiiistko13 ( 7. prosince 2012 14:40 )

je to zlodějna,kde dnes není,ale je rád,že má kde hlavu složit. I když říkal,že na ubytovně je běloch vzácnost ). Asijské země a c.ká.i

odetka.odetka ( 7. prosince 2012 13:37 )

4000,- za ubytovnu mi pripada jako zlodejina.

stiiistko13 ( 7. prosince 2012 13:31 )

stiiistko13 ( 7. prosince 2012 13:30 )

kamarád...obyčejný bílý človíček,přišel o práci a bydlí na ubytovně,je sám. Tam platí měsíčně 4oookč a to je jen cimra s postelí...skříní...stolem...jen by mě zajímalo,kolik platí ti v Ostravě,nebo to jde zase z kapes daňových poplatníků?

hejhej ( 7. prosince 2012 13:29 )

Protže náše vláda - každá,je k nepříspusobivým nejštědřejší.

Zobrazit celou diskusi