Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nečas kuje "peakle": Chce Peake v čele obrany! Je to prý logická volba

Nečas a Peake opět kují "peakle": Premiér vidí šéfku LIDEM jako hlavní adeptku na ministryni obrany
Nečas a Peake opět kují "peakle": Premiér vidí šéfku LIDEM jako hlavní adeptku na ministryni obrany  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
5. prosince 2012
13:26

To, o čem se delší dobu nahlas spekulovalo, dnes potvrdil premiér Nečas. Na místě odstupujícího šéfa resortu obrany Vondry již vidí Karolínu Peake! A má také v úmyslu snížit počet ministerstev tím, že zruší samostatný resort dopravy a přidruží ho k ministerstvu průmyslu. 

Nedávná roztržka mezi lídrem ODS Nečasem a šéfkou LIDEM Peake se zdá být zapomenuta. Nejmenší vládní stran LIDEM sice vyhrožovala, že Nečase opustí, jenže Karolínu Peake patrně nakonec zlákal příslib lepších zítřků.

Je totiž hlavním adeptem na šéfku ministerstva obrany, které 7. prosince opustí Alexandr Vondra (ODS). Vondrovu vládnímu angažmá přitom nejvíce uškodila kauza s předraženou zakázkou pro firmu ProMoPro při předsednictví ČR Evropské unii, které měl tehdy jako místopředseda vlády na starosti.

Nečas: Chci silné ministerstvo hospodářství

ODS a LIDEM tak nyní chystají výměnu ministerstev - občanští demokraté se vzdají obrany, zato obsadí resort dopravy, který je po odchodu Pavla Dobeše (LIDEM) také bez šéfa.

Nečas však nového šéfa pro dopravu hledat neplánuje - resort chce sloučit s ministerstvem průmyslu a obchodu, kterému šéfuje Martin Kuba (ODS). A vytvořit tak jedno velké ministerstvo hospodářství. "Mým dlouhodobým záměrem bylo snížit počet ministerstev, jsem dlouhodobým zastáncem vzniku silného ministerstva hospodářství," potvrdil dnes Nečas na brífinku.

Sloučení ministerstev je však během na delší trať, vyžaduje totiž změnu zákonů. "Přesahuje horizont jednoho roku," potvrdil Nečas.

Premiér potvrdil: Peake je favoritem

O obsazení vládních křesel chce však mít Nečas jasno již do 10. prosince.  Premiér potvrdil Peake jako hlavní adeptku na ministryni obrany: "To, že by strana LIDEM převzala zodpovědnost za ministerstvo obrany, je logický krok. Včetně nominace předsedkyně této strany na tuto pozici." Pokud k tomu dojde, snad si Peake povede lépe, než trestně stíhaná exministryně Vlasta Parkanová...

ČSSD: Peake na obraně nechceme

Proti jmenování Peake ministryní obrany se však ohradila opozice. Podle stínového ministra obrany za ČSSD Jana Hamáčka by se jmenováním Peake naplnily ty "nejčernější obavy ČSSD, že nový ministr bude vybrán na základě naprosto cynického politického handlu bez sebemenšího ohledu na jeho odborné předpoklady a zkušenosti."

arcaben ( 5. prosince 2012 20:18 )

jen aby si Píka nespletla ostré do samopalu s tampóny O.B.nebo naopak to by bylo nabito tříštivými..

b.r.s.a ( 5. prosince 2012 17:24 )

b.r.s.a ( 5. prosince 2012 17:23 )

b.r.s.a ( 5. prosince 2012 17:21 )

Když je dobrej řezník !! , tak to zvládne

b.r.s.a ( 5. prosince 2012 17:21 )

Zobrazit celou diskusi