Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hillary Clinton v Praze: ČR je jeden z nejsilnějších amerických partnerů a přátel

Autor: ČTK, ljš - 
3. prosince 2012
10:45

Česko dnes přivítalo vzácnou návštěvu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přiletěla po 2. hodině ranní ze Spojených států do Prahy. Řekla, že firma Westinghouse nabízí v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín nejspolehlivější technologii a nejlepší bezpečnostní záruky.

Clintonová dnes označila Česko za jednoho z nejbližších amerických partnerů a přátel na evropském kontinentu. Ocenila mimo jiné spolupráci v Afghánistánu nebo přípravu výcvikového vrtulníkového centra NATO v Česku. Clintonová je na své závěrečné pracovní cestě po Evropě, počátkem příštího roku hodlá z úřadu odejít.

Partnerství mezi Washingtonem a Prahou vychází podle Clintonové ze společných zájmů a zakládá se na třech pilířích. Za ně ministryně označila civilní spolupráci, technologickou spolupráci a společnou podporu lidských práv na celém světě.

Clintonová vyzdvihla, že čeští vojáci pomáhají budovat budoucnost Afghánistánu. Spolupráce mezi USA a Českem v Afghánistánu bude podle ní pokračovat až do roku 2014, kdy by se podle plánů amerického prezidenta Baracka Obamy měly mezinárodní síly z této asijské země zcela stáhnout. Na civilní úrovni ale pomoc Afghánistánu bude pokračovat i po tomto termínu, a to i z české strany, uvedla Clintonová.

Americká ministryně dále ocenila český příspěvek pro Severoatlantickou alianci v chemické, radiologické a jaderné obraně. Rovněž ji prý těší záměr vybudovat v Česku alianční vrtulníkové výcvikové středisko. To by podle českého ministra obrany Alexandra Vondy mělo zahájit provoz v roce 2015 nebo 2016.

Temelín, téma číslo jedna

Tendr na rozšíření Temelína je v současnosti jedním z nejaktuálnějších témat česko-amerických vztahů. Americko-japonský koncern Westinghouse je jedním ze dvou zbývajících uchazečů o vybudování třetího a čtvrtého bloku. Americká diplomacie proto zvyšuje svou aktivitu.

Čeští politici už kvůli jaderné elektrárně jednali i s představiteli Francie a Ruska, odkud pocházejí další zájemci o zakázku vypsanou polostátní firmou ČEZ. Ta by měla vyhlásit předběžné výsledky na přelomu roku. O Temelín se ucházejí vedle koncernu Westinghouse česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale odvolala se proti tomu.

Video  Hillary Clinton přiletěla na návštěvu do Prahy, příjezd doprovázejí přísná bezpečnostní opatření  - Blesk - Pavel Machan
Video se připravuje ...

Z Prahy letí do Bruselu

Šéfka americké diplomacie by kolem 13:00 měla odletět do Bruselu, kde bude schůzka ministrů zahraničí zemí NATO. V rámci cesty po Evropě mezi 3. a 7. prosincem navštíví ještě Dublin a severoirský Belfast.

Clintonová přijela do Česka po necelém roce. Loni v prosinci se se svým manželem Billem, bývalým prezidentem USA, zúčastnila pohřbu Václava Havla. V předchozích letech tu byla též v delegaci dalšího amerického demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Schwarzenberg se s Clintonovou setkal v zámoří letos v září. Oba tehdy hovořili o vojenské spolupráci, například o dalších plánech v Afghánistánu. Tam nyní působí přes 500 českých vojáků, spojenecké jednotky se ale do konce roku 2014 z Afghánistánu postupně stahují. Téma vojenské spolupráce by ministři mohli otevřít i nyní v Praze.

pgga ( 4. prosince 2012 04:59 )

Are you crazy? CR na to NEMA.....

pgga ( 4. prosince 2012 01:53 )

CR je stat....kam vitr tam plast....US Vas tak vidi...jako cely normalni svet...jste na prodej....tedy kdo Vas muze brat vazne....

pgga ( 4. prosince 2012 01:49 )

CR potrebuje Russians....jako sul....US CR nepotrebuje....chudaci...

marta49 ( 3. prosince 2012 17:58 )

marta49 ( 3. prosince 2012 17:57 )

Zobrazit celou diskusi