Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Daniel Landa: Od skina, přes závodníka, až po kouzelníka

Autor: red - 
27. listopadu 2012
05:00

Jak se z Daniela Landy stal kouzelník Žito? Zpěvák má za sebou bohatou historii, která začíná ve skinheadské kapele a končí právě u toho, co předvedl na předávání hudebních ocenění.

Hajlování

Landa spolu s hercem Davidem Matáskem založil v roce 1988 skinheadskou kapelu Orlík, nazvanou podle vinárny, kde se scházeli. Hrála písničky s otevřeně rasistickými texty jako „co to bylo za ránu, kdo nám to sem z palmy spad, černý oči, černý tělo to není můj kamarád – bílá liga, bílá síla“ nebo „morálku maj jinou, vychování taky, jak my nikdy nebudou, nevěř na zázraky! A za křivý slovo, to tě nožem pobodaj, tak proč nám sem ty cikány posílaj?“

Kvůli stovkám hajlujících fašistů na koncertech pak skupina v roce 1992 skončila. Landa své působení v kapele přičetl nerozumu mládí. „Bylo mi osmnáct, byl jsem radikál. Dnes je mi sedmatřicet, mám tři děti, přemýšlím jinak,“ obhajoval se před několika lety Landa v dokumentu ČT 13. komnata.

Ochrnutí

Před čtyřmi lety měl těžkou autonehodu na automobilové soutěži Rallye Šumava. Náraz ve vysoké rychlosti mu rozbil ochrannou přilbu a kvůli zranění hlavy trpěl dlouho bolestmi a výpadky paměti. Musel se také vzdát svého oblíbeného boxu. Před dokončením jeho posledního muzikálu Klíč králů mu ochrnula půlka obličeje, jedno oko nemůže dovřít.

Spasitel

Landa založil řád Ordo Lumen Templi, jehož cílem bylo změnit společnost k lepšímu. Členy byl třeba poslanec Jan Vidím, šéf policejní protidrogové centrály Jiří Komorous nebo herec Ondřej Vetchý. Landa řád po čtyřech letech opustil. Změnit věci k lepšímu, tedy zvýšit bezpečnost na silnicích, měla i jím založená nadace Malina.

Kouzelník...

zasejedna ( 28. listopadu 2012 07:56 )

jakubcik -

zasejedna ( 28. listopadu 2012 07:55 )

no vždyť píšu, jeho věc jakou zvolil formu, obrázek a názor si každý vytvoří sám.

vaclavthekral ( 27. listopadu 2012 20:56 )

 Ty jsi vul nebo HrebenarHassan. Jinak to nevidim. Oznacit nekoho za rasistu, protoze si vzal Nemku, to muze jenom pitomec.

tulip ( 27. listopadu 2012 13:15 )

Od skina,hudebníka atd.až po debila.Řval:Čechy Čechům,aby si pak vzal Gudrun.

jajas ( 27. listopadu 2012 12:49 )

Jasně, že si dnešní mocní zaslouží i takovouto kritiku. No tak ať se hrdina Landa s nimi sejde a řekne to přímo JIM! A ne že bude blekotat v "zábavném" pořadu. Na ten "mocní" asi nečumí!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi