Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Metyl pořád zabíjí: Od konce prohibice 11 mrtvých! Kdy to skončí?

V plzeňské ordinaci ordinovala opilá lékařka - ilustrační foto
V plzeňské ordinaci ordinovala opilá lékařka - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Slávka Červená - 
22. listopadu 2012
15:46

Kauza metyl jako by neměla konce. Od ukončení prohibice 27. září zemřelo dalších 11 lidí! Počet obětí se tak vydrápal na 37. Jde o druhou vlnu otrav a nový zdroj? Policisté tvrdí – Ne! Zdroj je jen jeden.

Aféra se smrtícím koktejlem vypukla na severu Moravy 6. září. Mrtvých začalo přibývat jak v Moravskoslezském, tak Zlínském kraji. V menší míře i jinde. Přestože byla prohibice a ve skladu firmy Verdana ve Zlíně se podařilo zajistit 30 tisíc lahví se smrtícím rumem a vodkou, mrtvých a otrávených nadále přibývá.

Naposledy skončil v nemocnici v Uherském Hradišti před týdnem muž z Boršic na Slovácku. „O žádný nový zdroj ale nejde. Opravdu je jen jeden. Podle odhadů existuje asi pět tisíc smrtelně jedovatých litrů z celkových 15 tisíc, o kterých nevíme, kde skončily. Může jich však být i více. Jeden litr mohli další naředit,“ sdělila Blesku mluvčí Policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová. Upozornila, že lidé nedbají varování.

Chlast je i z obchodu

Většina posledních úmrtí je z požití neoznačeného alkoholu, který měli doma nebo si ho koupili bez kolků. Muž, který se otrávil na Slovácku, si údajně chlast kupoval v  trafice. Některý si koupil i v Uherském Hradišti. Doma se u něj našlo asi 20 prázdných lahví, pět s etiketami Likérky Drak. Byla tam i Vodka Krystal.

Policisté provedli šťáru v prodejnách v celé obci. „Je to politovaníhodná událost v dané rodině. Doufám, že muž se uzdraví. Aféra naše obchodníky ale velmi poškodila. Je těžko prokazatelné, jak se jedna otrávená lahev do Boršic dostala. Při vypuknutí aféry se měl alkohol zlikvidovat plošně,“ míní starosta Boršic Roman Jílek.

Od konce prohibice 11 mrtvých

Obětí je 37. Z toho jeden muž požil průmyslovou chemikálii do dopravních prostředků, která obsahovala metylalkohol.

Nejvíce mrtvých je v Moravskoslezském kraji – 23, a na Zlínsku čtyři. Obviněných je více než 60. Číslo otrávených, kteří skončili v nemocnici, se blíží stovce. Mnozí budou mít trvalé následky. Tým Metyl stále pracuje a prověřuje souvislosti jednotlivých případů v celé republice. Policisté nadále vyzývají, aby lidé nekonzumovali alkohol nejasného původu.

marie60 ( 22. listopadu 2012 19:09 )

Ty jsi určitě z Čech, že máš takovou radost, že ?

marie60 ( 22. listopadu 2012 19:08 )

 Ted´ ve zprávách říkali, že 5 000litrů toho šurvajzu je už mezi lidmi a mají taky obavu, že na Vánoce a Silvouše může být zas hromadu otrávených. Záleží na lidech, jestli ten neokolkovaný alkohol budou dál chlemtat.

panasonic ( 22. listopadu 2012 17:17 )

BINGO

panasonic ( 22. listopadu 2012 17:16 )

panasonic ( 22. listopadu 2012 17:16 )

Zobrazit celou diskusi