Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čeští celníci mají historickou premiéru: Zadrželi 5 kilo tekutého kokainu

Autor: ČTK, oj - 
20. listopadu 2012
15:38

Historický úspěch zaznamenali pražští celníci. Na Letišti Václava Havla se jim podařilo zadržet trojici Litevců, kteří ve svých útrobách pašovali pět kilo tekutého kokainu. S tím se čeští celníci setkali poprvé. Dosud se jim podařilo odhalit jen drogu v prášku.

Dva muži ve věku 36 a 60 let dorazili s 33letou ženou do Prahy již před deseti dny. Cestovali z Ekvádoru přes Madrid. "Polykače celníci odhalili na základě jejich chování a informacím o průběhu cesty. Prvotní podezření na pašování drog jim potvrdilo následné rentgenové vyšetření," uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Podezřelou trojici umístili policisté do nemocnice, kde sledovali jejich vylučování pomocí speciálního WC. V úterý odpoledne prý zaznamenali poslední ze 134 gumových kapslí s kokainem podobných prezervativu.

Trojice měla v trávicím traktu podle policie celkem zhruba pět kilogramů drogy, přičemž mužům putovalo střevy až 55 kapslí, žena jich spolykala 23. Podle Kaňkové byl kokain rozpuštěný ve speciálním roztoku, ze kterého lze drogu získat zpět v podobě prášku. Pro celníky je podle jejích slov případ výjimečný také průměrným množstvím drogy na jednu kapsli: zatímco obvykle je to do deseti gramů, v tomto případě navážili 38.

Nezvyklý je podle Kaňkové také fakt, že údajní pašeráci cestovali společně. Vyšetřovatelé odhadují, že droga nebyla určena na český trh.

jonynek ( 20. listopadu 2012 21:01 )

Hlasováním v anketě Android roku 2012 můžete vyhrát jeden z tabletů Nexus 7 a vítězné smartphony všech kategoriích http://www.androidroku.cz/?invite=6f6e573092b4799bd4419d99cbca72c8

Zobrazit celou diskusi