Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jihlavská zoo zabodovala: Unikátně odchovala užovky

Autor: Jiří Čada, mokk - 
11. listopadu 2012
16:52

Jihlavská ZOO je jedinou zahradou v České republice, kde se množí vzácné užovky červenohlavé a druhou na světě, kde se tyto plazy podařilo v zajetí rozmnožit.

Šesticí malých čerstvě narozených užovek červenohlavých se nyní pyšní chovatelé jihlavské ZOO. Zatím necelých dvacet centimetrů dlouzí hádci překvapují především svojí agresivitou.

„V dospělosti samci dorůstají délky až 2,5 metru. Jsou to štíhlí velmi rychlí hadi a také velmi kousaví,“ zdůraznila jejich chovatelka Luba Ševčíková. Ta už s šesticí užovčích sourozenců má své zkušenosti.

„Nejsou jedovatí, ale kousnutí už od těchto mrňat bolí asi tak, jako když vás někdo píchne do prstu větším špendlíkem,“ popsala Blesku už několik bolestivých kousanců ošetřovatelka.

Odchov, ale i chov těchto vzácných plazů je podle zoologa Jana Vašáka velmi složitý.

„Jedince od tří let musíme pečlivě na tři měsíce zazimovat do rašelinného substrátu,“ vysvětluje Vašák.

Hady pak chovatelé od prosince do konce února drží při teplotě 10 až 15 stupňu Celsia ve stavu ztuhlosti. Teprve na začátku března plazům začínají v reráriu pozvolna přitápět.

Šestice kousavých uličníků se pravděpodobně v brzké době rozjede do plzeňské ZOO, kde budou k vydění.

naidka ( 11. listopadu 2012 17:52 )

Ošetřovatelé se s tím napiplají, a nakonec návštěvníci ZOO jenom přejdou, had jak had, bohužel, nejsou moc populární.To mají radši odchovat nějakou pořádnou 10-ti metrovou krajtu nebo hroznýše, aby všichni čučeli.

kterej ( 11. listopadu 2012 17:46 )

a ty žýžali budou k vydění, fakt blesk umí ten češtin tobže

Zobrazit celou diskusi