Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nezdravá nadváha? Baculatí lidé žijí déle a lépe snášejí stres!

Lidé s nadváhou lépa zvládají stres a mohou se dožít déle
Lidé s nadváhou lépa zvládají stres a mohou se dožít déle  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
10. listopadu 2012
12:03

Slyšíme to neustále ze všech stran. Nadváha a obezita je nezdravá, škodí orgánům a podlamuje sebevědomí. Jenže teď přišli lékaři s tvrzením, že tlustí lidé žijí déle a lépe snášejí stres!

S tímto tvrzením přišel německý list Süddeutsche Zeitung. Süddeutsche Zeitung. „Klasický názor je, že obezita je nemoc, která se musí léčit,“ řekl profesor Achim Peters z Lübecké univerzity v Německu. „Ale není to nemoc. Ve skutečnosti je to dokonce dobrá věc,“ dodal.

Paradox obezity

Tento odborník na obezitu bojuje proti stigmatizujícímu pohledu na nadváhu po celé roky. Jeho vlastní index BMI je 23, tedy normální váhová kategorie, takže osobní aspekty u něj nehrají roli. Společně s profesorem neurologie Brucem McEwenemz Rockefellerovy univerzity v New Yorku vyvinuli teorii známou jako paradox obezity, podle níž je obezita zdravým způsobem, jak zvládat stres.

Z nadváhy mrtvici nedostanete

„Mít nadváhu není tak nebezpečné, jak se dříve myslelo,“ řekla výzkumnice v oboru zdraví Ingrid Mühlhauser z Hamburské univerzity. Její studie Němců s BMI kolem 27 ukázal, že mají šanci na delší život než lidé s BMI kolem 20 (při výšce 170 centimetrů váha 58 kilogramů). Lidé s nadváhou mají větší tendenci k srdečním problémům nebo cukrovce, ale ne k mrtvicím, uvedla Mühlhauserová. A hodnota BMI nad 35 zůstává nadále vysoce nebezpečná.

debruska ( 11. listopadu 2012 21:38 )

Souhlas. I takové znám.

jity ( 11. listopadu 2012 12:51 )

Nejraději mám ty, co mohou sežrat jak se říká vola i řetězem a nespraví se. Ti potom poučují ty, co to štěstí nemají, jak se mají snažit a být štíhlí. Tady by to měl být přímo trestné.

gogo ( 11. listopadu 2012 10:25 )

No... v 76ti letech si ženy udržet svalovinu tak, aby vypadaly jako mladé, to již dá skutečně fušku... Protože námaha sice podporuje tvorbu svaloviny, ale i hormonální zákony jsou neúprosné... Znám hodně žen, které cvičí i v osmdesáti a jsou skutečně fit, ale o mladickém vzezření se bohužel mluvit nedá. Jsou sice vyjímky, ale ty jen bohužel potvrzují pravidlo...

gogo ( 11. listopadu 2012 10:21 )

Kdyby se pan gevi "podíval za hezkou ženskou", tak by asi napsal, že se mu ženy "líbí"... Ale on napsal že ho "ženy baví"... A v tom je rozdíl. Nemyslíte ? A navíc tento pan gevi se zde občas chlubí i svojí potencí (což skuteční muži také nedělají) což si dávám do spojitosti s jeho "bavením". To je celé ...

gogo ( 11. listopadu 2012 10:17 )

Proč bych mu proboha záviděl ? Ale popisovat Vám tady jak vypadám mladě, jak jsem fit, co všechno za den sportovně zvládnu, jak mi nejsou ženské lhostejné, jak mám výbornou manželku, jak se mají mé děti výborně atd. ... tedy jak zde stále dokola činí pan gevi, to opravdu nemám zapotřebí. Mně úplně stačí že vím co jsme v životě dokázal.

Zobrazit celou diskusi