Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Video ze zásahu ve Valdicích: Zásahovka tahala spící vězně z cel

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, oj - 
9. listopadu 2012
16:34

Bodné zbraně i mobilní telefony objevila během noční razie ve věznici ve Valdicích Generální inspekce bezpečnostních sborů a vězeňská služba. Podezření na bezpečnostní riziko, které akci spustilo, se při akci nepotvrdilo, uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Důvodem zásahu ve Valdicích, kam míří lidé odsouzení za závažné trestné činy či recidivisté, bylo podle mluvčí vyloučení jistého podezření. "Cílem společné akce byla eliminace závažného bezpečnostního rizika v prostorách Věznice Valdice," řekla Sandorová.

"Zájmové prostory se podařilo obsadit během několika minut. Po jejich prohlídce bylo možné riziko vyloučit," dodala mluvčí. Inspekce neupřesnila, zda mířila kromě cel také do míst pro zaměstnance.

O jaké bezpečnostní riziko šlo, však odmítla specifikovat. Podle dostupných informací nemělo jít o přípravu vzpoury, ale o podezření z nezákonného jednání proti některým z dozorců.

Věznici prohledalo zhruba 300 lidí z inspekce a vězeňské služby včetně zásahové jednotky. Akci prý nelze spojovat s konkrétním vyšetřováním.

Vedení Valdic se loni potýkalo s problémy. Ministerstvo spravedlnosti totiž odhalilo při kontrole závažná pochybení a podalo několik trestních oznámení pro podvody a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s drogami. Například odběry odhalily přítomnost drog v krvi šesti z 307 vytypovaných vězňů. Na vězeňských celách se našly i mobilní telefony. Funkci později opustil ředitel věznice Karel Kocourek a jeho jeho první zástupce Milan Sim.

Valdice patří k nejtěžším typům věznic v Česku a s kapacitou přes tisíc míst patří k největším z takových zařízení. Míří tam muži s delšími tresty, recidivisté a jinak nebezpeční odsouzení. Je to jedna ze šesti věznic, kde jsou doživotně odsouzení. V současnosti si tam odpykává trest 1158 vězňů, z toho je 19 odsouzených na doživotí.

pepekvyskoc ( 24. července 2016 23:31 )

 Uplně zbytečný článek, takovýchto filcungů dělá vězeňská služba stovky, mobily a drogy byly, jsou a budou ve všech věznicích na světě. A těm co tu stále tvrdí, že vězení je zívačka bych doporučoval nechat se zavřít, pokud máte rádi hromadné ubytování s 13 chlápkama v jedný cimře a mejete se jednou týdně, tak se vám tam zaručeně bude líbit.

howareyoudoing ( 10. listopadu 2012 04:15 )

A tedka uz je u vas v cesku 5 hodin rano a stale to nejde otevrit, zrejme je to jen zaplata na prazdnem miste. Proste neni o cem psat.

howareyoudoing ( 10. listopadu 2012 04:11 )

presne tak!

hofihofi ( 10. listopadu 2012 02:44 )

Pamatujte si,dokud se lidi nebudou bat kriminalu a ten bude jako skola v prirode, tak budou delat trestnou cinnost. KJrininal neni vykrmna ani odpocinek, pak jsou basy k prasknuti.

hofihofi ( 10. listopadu 2012 01:57 )

Hehehe, znam pripad, kdy povedeny synacek zmlati svoji mamu pro penize, spila celemu okoli, jak to ze ho zavreli a za pul roku vazby ztloustl o 6 kg, pry se tam jen vali na pelechu, lidi se vezeni nebudou bat, dokud nebudou, jako za totace, nucene prace, ale to bychom pozlobili EU

Zobrazit celou diskusi