Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V centru Ostravy žil sumec velký jako žralok: Požíral kapry v rybníku

Sumce, který svými parametry připomínal žraloka, vylovil v pivovarském rybníku v centru Ostravy Jan Famfulík.
Sumce, který svými parametry připomínal žraloka, vylovil v pivovarském rybníku v centru Ostravy Jan Famfulík.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
7. listopadu 2012
12:15

Dlouhých třicet let nevěděli zaměstnanci historického ostravského pivovaru, kdo jim požírá v jejich rybníku kapry. A obávaný predátor je venku! Byl jím dvoumetrový sumec vážící přes padesát kilo!

Obří sumec, který by se svými parametry dal přirovnat k žralokovi, žil v samotném centru Ostravy nejméně třicet let. Lebedil si v pivovarském rybníku ostravského pivovaru, který od předminulého století sloužil k výrobě ledu. „Na konci zimy se obří kvádry ledu z rybníka přenesly do pivovarského sklepa, aby tam v letních měsících byla co největší zima a uvařené pivo vydrželo co nejdéle,“ vysvětlil Blesku pamětník pivovaru Ostravar Jaroslav Kozelský.

Obávaný predátor

Po zavedení chlazení se rybník stal protipožární nádrží. Každopádně do něj zaměstnanci nasadili různé ryby, které si pak vylovili a menší kousky pustili zpátky. Obří sumec se ale vlasci urputně bránil a desítky let žil v rybníku o rozloze sto krát čtyřicet metrů asi v metr a půl hluboké vodě. Nikdo o něm vůbec netušil, jen všem bylo divné, proč z rybníku tolik mizejí ryby.

Skončil na talíři

Až si šel zalovit zaměstnanec údržby Jan Famfulík. „Měl obrovskou sílu. Bojoval jsem s ním tři čtvrtě hodiny. Když jsem sumce konečně vytáhl, pochopil jsem proč. Je to můj životní úlovek,“ pověděl Famfulík. „A bezpochyby taky největší rybářský úlovek ve stopatnáctileté historii našeho pivovaru. Obří sumec skončil na talíři pracovníků pivovaru, pro které jsme připravili speciální hostinu,“ dodal ještě Kozelský.

marmat ( 7. listopadu 2012 20:36 )

A tahle LOCHNESKA ležela u dna desítky let? Mohli z toho v dnešní krizi udělat reklamní tahák PIVOVARU.... BOBÍKA NA 200 podnosech

naidka ( 7. listopadu 2012 16:34 )

bylo to pro něj spíš vysvobození. Žít v požární nádrži 100x40m a v 1,5m hloubce, to je menší zázrak.

sonasek ( 7. listopadu 2012 13:51 )

Hmmm, super.

jaramila ( 7. listopadu 2012 13:43 )

Běž řvát do rybáren a na jatka, tam by jsi přišel(a) o hlasivky!

prahor ( 7. listopadu 2012 13:15 )

VRAZI! To vám ten kousek masa stál za to? Takové úctyhodné zvíře si zaslouží dál žít! VRAZI!

Zobrazit celou diskusi