Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zůstane Obama prezidentem? Jako první hlasovala malá vesnička v New Hampshire

Kdo bude novým americkým prezidentem? Obama, nebo Romney
Kdo bude novým americkým prezidentem? Obama, nebo Romney  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, ljš - 
6. listopadu 2012
09:01

Obama, nebo Romney? Američané si dnes zvolí svého prezidenta. Volby tradičně zahájila malá vesnička ve státě New Hampshire a i ta potvrdila, že výsledek bude velmi těsný, oba kandidáti tam dostali stejný počet hlasů.

V USA dnes začaly prezidentské volby, které rozhodnou, zda v Bílém domě zůstane další čtyři roky současná demokratická hlava státu Barack Obama, nebo zda ho nahradí jeho republikánský rival Mitt Romney. Hlasování tradičně zahájila malá ves Dixville Notch ve státě New Hampshire, kde oba kandidáti získali shodně po pěti hlasech, napsal portál huffingtonpost.com.

Letos bylo v obci u hranic s Kanadou deset oprávněných voličů, odvoleno bylo po 43 vteřinách. Dnešní remíza je vůbec první v historii vesnice. V předchozí volbě v roce 2008 zde Obama získal 15 hlasů, zatímco jeho republikánský protivník John McCain pouze šest.

Současně s Dixville Notch se otevřela volební místnost i v další newhampshireské vesničce Hart's Location, kde Obama s přehledem vyhrál. Ze 33 voličů jich 23 odevzdalo během pěti minut a 42 vteřin hlas současnému prezidentovi. Romney zde získal podporu devíti lidí a jeden hlas si připsal libertariánský kandidát Gary Johnson.

Naděje pro Obamu

Očekává se, že dnešní souboj o prezidentské křeslo bude mimořádně těsný. Většina expertů se ale shoduje v názoru, že Obama má nadějné vyhlídky na znovuzvolení.

V klíčových zhruba deseti "bitevních" státech, kde se o vítězi rozhodne, má současný prezident mírný, ale důležitý náskok. Obama by měl díky němu získat dostatečný počet zástupců do kolegia volitelů, kteří v systému poměrného zastoupení jednotlivých států volí amerického prezidenta. Vítězem voleb je ten, komu se podaří získat hlasy nejméně 270 z 538 volitelů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

12356 ( 6. listopadu 2012 14:47 )

No vidis sam, jak s tebou media zametla Obamu znas, je to soucasny president a kaspar, ale co vis o Romneym,kulovy, akorat to, co o nem pisi levicacky media, pro ktere je Obama modla. A jen tak mmch, klasickej americkej krivak je neco noveho, co neznam, popis!

fouk.si ( 6. listopadu 2012 11:06 )

Je mni srdečně jedno jestli v Americe bude prezidentem ET mimozemťan nebo opičák.Zajímá mě to kdy u nás konečně přestane být takový bordel a ti co jsou u koryt půjdou už konečně do p.rdele.Amerika mě nezajímá !!!

henkieh ( 6. listopadu 2012 09:44 )

Obama je muslim a je nasazenej, už se prokecla i Madonna, ten druhej to je klasickej americkej křivák, už jen ten american úsměv, čím větší úsměv, tím větší gauner, Ameriko z bláta do louže

Zobrazit celou diskusi