Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výzva pro čtenáře Blesku: Najděte jméno pro pandího kluka!

Autor: Tereza Hodáliková, mokk - 
3. listopadu 2012
06:57

Už před 5 měsíci se v pražské zoo narodilo první mládě pandy červené. Stále ale nemá jméno! V zoo se nyní rozhodli, že o pomoc požádají čtenáře Blesku. Ty, kteří už pojmenovali hrocha Válečka a šest obrazů od slonice Shanti…

Koncem května ohlásila pražská zoo významný úspěch. Poprvé v její historii se totiž podařilo odchovat mládě vzácné pandy červené. „Pandy červené se v Zoo Praha objevily už v roce 1955, na první přírůstek jsme tedy čekali téměř šedesát let,“ popsal výjimečnost přírůstku ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V sázce je roční vstupenka

Vzácná panda rostla jako z vody a dobře prospívala. Chovatelé však chtěli dopřát výjimečnému přírůstku i jeho rodičům naprostý klid, a tak dlouho nevěděli, jakého je pandička vlastně pohlaví. Důležité zjištění tak přišlo docela nedávno: první pražská panda je kluk!

Mláděti je 5 měsíců a má se k světu, chovatelé mu potřebují vybrat jméno. Přesně proto se rozhodli obrátit se na už zkušené čtenáře Blesku, aby zasílali své návrhy. „Autor vítězného návrhu pro našeho malého panďáka dostane od Zoo Praha roční rodinnou vstupenku a balíček dárkových předmětů,“ říká Michal Šťastný ze Zoo Praha.

Kam a jak zasílat své návrhy

Své návrhy zasílejte až do čtvrtka 8. listopadu na mail panda@blesk.cz. Důležité je, aby v předmětu mailu bylo heslo PANDA. Zoologická zahrada vybere v pátek v poledne deset návrhů, které předloží kmotrovi mláděte a chovatelům. Právě ti společně vyberou, jak se bude malý pandí samec nakonec jmenovat.

Z pandy jsou novomanželské čapky!

Panda červená je vážně ohrožená šelma z podhůří Himálaje. V přírodě ji ohrožuje lov kvůli kožešinu, která v Yunanu symbolizuje šťastná manželství, a tak se z ní vyrábí novomanželské čapky. Dříve byla považována za blízkou příbuznou pandy velké, moderní zoologové jí však později vymezili samostatnou čeleď pandovitých, zatímco pandu velkou zařadili mezi medvědovité

naidka ( 4. listopadu 2012 09:30 )

já tomu rozumím, i AHMEDOVI!

londynskypes ( 4. listopadu 2012 05:30 )

anebo TY

londynskypes ( 3. listopadu 2012 19:47 )

AHMED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

naidka ( 3. listopadu 2012 16:06 )

když už pandu chceš k někomu přirovnávat, tak potom F.R.Čech.

naidka ( 3. listopadu 2012 10:52 )

jak si můžeš dělat legraci z tak roztomilého a vzácného zvířátka? Jména mláďat se dávají z některých písmen jmen rodičů, ale jejich jména tady Bleskáči nenapsali.

Zobrazit celou diskusi