Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejstarší samice Kamba (40) je březí: Chovatelé se obávají, že může zemřít

Autor: red - 
1. listopadu 2012
22:30

Ne jedno, ale rovnou dvě gorilátka přijdou na svět příští rok v pražské zoo! Po několikanásobné matce Kijivu je totiž březí i nejstarší samice Kamba! Ve čtyřiceti letech se tak stane i ona matkou. Podle chovatelů ale hrozí, že by gorila během porodu mohla zemřít!

V pražské zoo není snad žádné jiné zvíře, které by mělo tak smutný příběh, jako je ten Kamby (40)! Nejdříve ji pytláci v kamerunských pralesích zavraždili rodiče, dospělé gorily rozporcovali na maso a polomrtvé mládě prodali překupníkům, několik let pak putovala Kamba po různých evropských zoo, kde se snažila založit rodinu...

„Fungující rodinu zde v Praze skutečně našla a je v ní šťastná. O své první mládě však před pěti lety přišla. A bezmála tehdy sama zahynula. Zdálo se, že je zcela vyloučené, aby znovu zabřezla,“ vzpomíná ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že když půjde vše podle plánu, tak Kamba porodí začátkem příštího roku.

Stalo se tak něco neskutečného, a Kamba je opět březí! Chovatele zoo se však obávají komplikací... „Bohužel nyní nejsme schopni ji vyšetřit. Je zde padesátiprocentní riziko, že při porodu zahyne,“ pokračoval Bobek. Ten zároveň dodal: „V zázemí pavilonu vybudujeme improvizovaný operační sál. Uděláme všechno pro to, abychom Kambu a její mládě zachránili.“

Gorilí samice rodící okolo 40. roku věku nejsou zcela výjimečné, v posledních pěti letech sleduje Světová plemenná kniha sedm takových.

Kamba se narodila na počátku 70. let v kamerunských deštných lesích, první příležitost mít vlastní mládě však dostala až po příchodu do Zoo Praha v roce 2005. Skutečně zde zabřezla, ale její porod v dubnu 2007 nedopadl dobře. Mládě se rodilo zadními končetinami napřed a zahynulo. Kamba musela být tehdy dokonce uspána a při té příležitosti se objevily další komplikace – myom a srdeční problémy, kvůli nimž bezmála přišla o život také ona.

Navzdory tomu odborné konsilium vzápětí rozhodlo, že bude umožněno Kambě znovu zabřeznout. Ta však přestala na řadu let cyklovat. Krvácení se u ní znovu objevilo až v letošním roce, byl mu však přikládán patologický původ. Až posléze se ukázalo, že je ještě schopna reprodukce a že dokonce již zabřezla.

 

cornela ( 30. ledna 2013 14:27 )

Přijde mi to naprosto nehumánní nechat Kambu otěhotnět, když má nemocné srdce, je stará a minulý porod dopadl špatně, proč ji nedali antikoncepci jako to mají jiné gorily a bylo to, ale holt chce zoo slávu a riskuje život Kamby, je to ostuda a sprostota

marmat ( 3. listopadu 2012 10:44 )

NO MĚLI JÍ DÁT PÁS CUDNOSTI a RICHARDOVI VYSVÉTLIT, ŽE JE TO NEETICKÉ SKÁKAT PO BABIČCE pane Einsteine?

keep.smiling ( 2. listopadu 2012 09:20 )

nevím jak to je přesně u těchto opic, žijících v tlupách....jak se může oddělit nějaká samice od nich, aniž by jí to neuškodilo na psychice. Navíc někde jsem četla či slyšela (jen matně si vzpomínám na tu informaci) že u těchto lidoopek to je jako u nahých opic - nás žen. Že otěhotnět může kdykoli. Až edy na to, že pokud samice má ještě malé opičátko, tak až za delší dobu (než se opička osamostatní) -ta trvá téměř 7 let!!

wings7 ( 2. listopadu 2012 07:40 )

Tu gorilí rodinu v Praze znám .Příběh Kamby je smutný.Při 50% šanci na přežití při porodu,ji neměli nechat připouštět vůbec.Už tenrát,co měla mrtvé mládě,byl velký problém.Porodit 2 mláďata pro tak starou Kambu bude asi veliké riziko a o následném odchovu,snad Kamba přežije porod,ani nemluvím.Vzpomeňte na malého goriláčka,jak ho nakonec vezli do Německa.Sleduji Mojinku ve Španělsku..ta je také březí..snad obě gorilky porodí a bude vše tak jak má být. Moja bude určitě v pohodě,ale Kamba...o tu se bojím nejvíc.

zlymikes ( 2. listopadu 2012 05:15 )

Richard je holt borec

Zobrazit celou diskusi