Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

To se jen tak nevidí! Porod žirafy sledovali návštěvnící zoo na vlastní oči

Video se připravuje ...
Autor: Slávka Červená - 
1. listopadu 2012
09:27

VIDEO: Neobvyklou podívanou zažili návštěvníci Zoo Zlín. Přímo před jejich zraky, ve venkovním výběhu, porodila žirafa Kamila (15) svého v pořadí sedmého potomka. Je to kluk!

Sameček se narodil uplynulý pátek dopoledne. Porod trval dvě hodiny. „Je to rarita, nic nenasvědčovalo tomu, že už to přijde. Matka se chovala stále úplně běžně. Bylo to velké překvapení. Za 14 let chovu jsme to nezažili,“ konstatoval ošetřovatel Vlastimil Ždánský. Podle jeho slov žirafy rodí zpravidla v noci nebo brzy ráno, takže když přijdou ošetřovatelé, mládě je již na světě.

Mámou je Kamila a zasloužilým otcem Bataro (15). Ten zplodil již svého 12. potomka. Žirafy Rothschildovy mají nyní v zahradě čtyři. Součástí rodiny je ještě bratr samečka  -  Balogun (2).

Bráška na mládě hrabal nohou

„Porod probíhal v pořádku. Když se mládě ocitlo na zemi, jeho starší bráška ale nadšený nebyl. Nohou na něj hrabal. Museli jsme ho i matku odlákat. Malého jsme vzali a běželi do pavilonu. Matka utíkala za námi, bylo to trochu dramatické. Vše ale dobře dopadlo,“ dodal Ždánský. Za dvě hodiny se mládě samo postavilo na své dlouhé a tenké nožky.

Video  Ošetřovatel Vlastimil Žďánský popisuje porod žirafy  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

djaba ( 1. listopadu 2012 21:44 )

Fascinující je to,že první zážitek žirafátek je pád na tvrdou matičku zemi z dosti velké výšky.

naidka ( 1. listopadu 2012 14:53 )

ÚŽASNÉ STVOŘENÍČKO

Zobrazit celou diskusi