Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nemocnice na kraji zkázy: 12 špitálů končí! Dalších 18 je v ohrožení

Autor: Oldřich Tichý, lmk - 
30. října 2012
05:38

Do roka v Česku skončí 12 nemocnic a další se »ořežou«. Celkem ubude šest tisíc akutních lůžek. Dalších 18 nemocnic je v ohrožení – některé z nich téměř jistě skončí do tří let.

Někde to pacienti budou mít do špitálu dál, než byli zvyklí, kvalita zdravotní péče by tím ale prý neměla utrpět. A uspořit by se mělo odhadem 500 milionů.

Rok a půl počítání, analýz a hádek. Teď je konečně jasno: Ministerstvo zdravotnictví a zástupci pojišťoven zveřejnili seznam nemocnic, které jsou na odpis. A také těch, které jsou za vodou a o jejich dalším fungování nejsou žádné pochyby.

Ty první dostanou od pojišťoven smlouvu už jen na rok – v té době musí utlumit akutní lůžkovou péči. Ty druhé získají smlouvy na pět let. Ovšem i jich se často dotkne rušení lůžek či celých oddělení.

Třetí kategorií jsou pak špitály, které dostanou smlouvu na dva až tři roky. Za tu dobu se má rozhodnout, co s nimi bude. Podle některých kritiků je to ale jen odklad před zánikem většiny z nich.

„V nemocnicích, které dostanou smlouvu na rok, mohou i pak být ambulance, jednodenní chirurgie či lůžka pro dlouhodobou péči,“ uklidňoval včera viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Fridrich. Jako klasické nemocnice, jak je lidé znali doposud, ale končí. Proti rušení obvykle protestují jak samotné ústavy, tak odboráři a pacienti v dotčených regionech.

Smlouvu na pět let, a tedy i určitou jistotu další existence, dají pojišťovny 122 z celé sítě 152 nemocnic. Končí 12 nemocnic a zatím nerozhodně je jich na tom 18. Zachováno má zůstat 50 tisíc akutních lůžek, zruší se jich šest tisíc. „Akutní péče nebude žádným způsobem ohrožena,“ zdůraznil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Dodal, že jeho úřad bude důsledně kontrolovat, zda je zajištěna dostupnost péče.

V počtu lůžek jsme průměr

V Česku připadá na tisíc obyvatel v průměru 5,25 akutních lůžek, což je evropský standard. Více lůžek mají například v Rakousku či Německu. Naopak méně v Británii, kde už je ale průměr 4,6 lůžka na tisíc obyvatel na samé hranici dostupnosti péče.

Mezinárodní protest doktorů: Znovu hrozí kvůli platům

Doktoři z nemocnic Česka, Polska, Slovenska a Maďarska chystají na 20. listopadu symbolický protest. Chtějí až trojnásobek průměrného platu. Zároveň předali ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi otevřený dopis, protože nesouhlasí s jeho reformou zdravotnictví. Protest začne pět minut po dvanácté hodině v nemocnicích všech čtyř zemí. Má trvat asi půl hodiny. Akce má být posledním varováním. Odboráři do budoucna nevyloučili ani společné podání výpovědí.

cujevuxo ( 30. října 2012 14:33 )

myslím, že tě soudruh Petelík má na seznamu, majetek (nakradený) ti znárodní a tebe i s celou tvou rodinou pověsí, což bude jen dobře

cujevuxo ( 30. října 2012 14:29 )

tupé české ovce vydrží i tuhle ránu

jity ( 30. října 2012 12:48 )

Je třeba zavřít všechny nemocnice na malém městě a nechat jen ty velké ve městech. Když venkovany nedovezou a po cestě jim natáhnou brka, tak jen dobře, alespoň budou ubývat. Zrušili jsme jim obchody, autobusy, školy a to by bylo, aby z těch venkovů nevypadli. Tam patří pouze bohatí a úspěšní, kteří si potřebují odpočinout. Takové tunelování to je přece dřina.

dr.x.crement ( 30. října 2012 10:58 )

Město Hustopeče : 25 km po dálnici do Brna, 25km po dálnici do Břeclavi................a pořád brečí a brečí

cid2000 ( 30. října 2012 10:31 )

Takže se díky těmto krokům zlepší celkově zdravotní péče a její dostupnost ?A i těnm co žijí mimo velká centra v horách/pohraničí?Je to tak?Rozumím tomu dobře co tady zavede ODS s TOP09?Jen pro info:v moderním západním Dánsku jsou například pouze státní nemocnice a státní lékárny a jedna státní pojišťovna a to tam nejsou prosím komunisti !Někde je něco špatně vážení?

Zobrazit celou diskusi