Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Letadlo ČSA se 47 lidmi kroužilo nad Prahou! Mayday, nefunguje nám motor! Poslechněte si

Ilustrační foto: Letadlu po 30 minutách letu vysadil jeden z motorů, nouzové přistání však proběhlo hladce.
Ilustrační foto: Letadlu po 30 minutách letu vysadil jeden z motorů, nouzové přistání však proběhlo hladce.  (Autor: ČSA)
Autor: shp - 
25. října 2012
14:03

AUDIO | Drama na pražském letišti Václava Havla! Letadlu ČSA mířícím z Prahy do Ženevy krátce po startu přestal fungovat jeden z motorů a muselo nouzově přistát. Blesk.cz získal exkluzivně nahrávku komunikace pilotů s řídicí věží. Piloti jakmile zjistili závadu, okamžitě volali Mayday, Mayday, Mayday.

Piloti zjistili zhruba po půl hodině závadu na druhém motoru. „Mayday, Mayday, Mayday, motor 2 je mimo provoz. Máme na palubě 47 lidí a stále 2 tisíce litrů paliva,“ hlásil pilot. „Potvrzuji Mayday, počet lidí i stav paliva,“ opáčila řídící věž a ihned se začala připravovat na nouzové přistání.

Věž s piloty neustále komunikovala

Když se na letišti začala připravovat bezpečnostní opatření, zkontrolovala řídící věž stav letadla: „Vaším jediným problémem je stav motoru 2?“ Piloti potvrdili: „Právě teď jsme museli motor 2 vypnout, momentálně je naším jediným problémem.“ „Děkuji vám, připravte se na klesání,“ odpověděla věž. Záznam komunikace je nekvalitní a ruší ho i šum. Piloti neustále s věží komunikují o vhodné výšce a rychlosti.

Letadlo přistálo jen s jedním motorem

„Požadujete vektorové přistání nebo vlastní nastavení,“ ptá se věž. „Vydržte... požadujeme vektorové přistání,“ Zněla odpověď. Letadlo pak upravilo směr a kleslo na výšku čtyř tisíc stop. Operační věž pak zavolala hasičské vozy a záchranky a navedla letadlo k přistání. Ze záznamu je slyšet, že situaci měla operační věž pod kontrolou. Při nouzovém přistání se nikomu nic nestalo.

Video  Volání Mayday  - INT
Video se připravuje ...

Yarda ( 26. října 2012 12:52 )

Chtěl bych slyšet jak pilot hlásí do mikrofonu: "Slyším vás hlasitě a jasně."

Yarda ( 26. října 2012 12:50 )

Tak ne havelské?

ejvm1712 ( 26. října 2012 10:17 )

Ty se jdi vys*at i s tím svým antihradinou co si nechával do basy vozit krabice kaviáru.

ejvm1712 ( 26. října 2012 10:16 )

To nevadí. Hlavně,že se letiště jmenuje Havlovo!

janinaw ( 26. října 2012 10:00 )

O vezeni na Ruzyni nevim, vlastne nevim o zadnych vezenich, ale asi se pohybuju v jinych vodach nez Vy Znam jen Letiste Praha - Ruzyne ... a tim u mne i zustane. Nemam rada pojmenovani po politicich, viz. Gottwaldov, Karl-Marx Stadt, Leninova trida, LEtiste Vaclava Havla ... Ruzyne znelo vzdy dobre

Zobrazit celou diskusi