Obarvené vepřové maso vydávané za hovězí je i na Slovensku

Skandál z maďarským obarveným masem zasáhl i Slovensko - ilustrační foto
Skandál z maďarským obarveným masem zasáhl i Slovensko - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
23. října 2012
13:53

Další podvod na zákazníky, který jako první odhalili ve Švédsku se přibliž už i českým hranicím. Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, objevili na Slovensku.

Veterináři podle portálu Sme.sk prozatím nevědí, kolik obarveného masa na Slovensku je a zda se dostalo do prodeje. Podle českých úřadů se falšované maso do Česka nedostalo.

Podvod vyšel najevo zhruba před týdnem ve Švédsku. Dodávky masa si zde nechali prověřit dovozci, kterým se nezdála barva. Na Slovensku se o odhalení postarali rovněž obchodníci s masem. Jeden ze slovenských dodavatelů při testování zjistil, že várka údajného hovězího obsahuje 20 procent červené vody. Vzorek proto odnesl do laboratoře, která zjistila, že skutečně nejde o hovězí. Látka, kterou bylo maso obarveno, nebyla podle televize Markíza prozatím identifikována.

Švédští hygienici stáhli z obchodů a restaurací nejméně 3,5 tuny podezřelého masa. Zatím není jasné, kolik takového masa je na Slovensku. Tamní úřady prověřují, zda vůbec opustilo velkosklady, dovozce totiž tvrdí, že ho dále neprodával.

"Státní veterinární správa i Státní zemědělská a potravinářská inspekce byly o případu informovány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Ani jeden z úřadů výskyt přeznačeného vepřového na českém trhu nezjistil.

Od začátku října bylo z Maďarska dovezeno 12 zásilek vepřového o celkové hmotnosti 200 tun a žádné hovězí. Ze Švédska pak ve třech zásilkách celkem 30 tun vepřového masa. „Cílené kontroly zaměřené na zásilky maďarského masa trvají. Vepřové maso obarvené, aby vypadalo jako hovězí svíčková, do naší republiky nesměřovalo," podotkl Duben.

V čem je riziko?

Podle hygieniků je záměna vepřového masa za hovězí nebezpečná z toho důvodu, že zpracování vepřového masa potřebuje vyšší teplotu než maso hovězí. Při nedostatečné tepelné úpravě totiž mohou přežít někteří parazité nacházející se ve vepřovém mase, což může vést k vážnému onemocnění.

msml20 ( 24. října 2012 19:25 )

 Oni jsou vykukové všude. Ale když jsem se dívala na slovenskou Markízu, tak zase říkali, že maso je z Košic. I když pravda je, že splést hovězí maso s vepřovým dost dobře nejde.

bome ( 23. října 2012 16:43 )

tomiku ty uz z te politiky hladem silhas, bez si dat nejakou flakotu

bome ( 23. října 2012 16:38 )

Ti je krasna blbost veprove a hovezi si muze splest jen pablb, jak strukturou vlaken tak i chuti se podstatne lisi, ale je mozne ze tam, kde se nekonzumuje hovezi jako napr. v Cesku kde misto masnych plemen jde do kramu dojna krava jako podesev, je to mozne. Vzdy jsem si myslel ze nejlepsi je vep. krkovice, ale to je fatalni omyl, je to jen tam kde je absence kvalitne vyzraleho hoveziho masa s masneho plemene

bb86 ( 23. října 2012 14:15 )

Chodili redaktoři Blesku alespoň na základní školu? "Skandál Z maďarským masem" ?? Co článek nebo fotogalerie, to hrubka nebo překlep... měli byste si zaplatit nějakého korektora.

leninos ( 23. října 2012 14:09 )

Vepřový od hovězího pozná snad i Ba bica

Zobrazit celou diskusi