Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

15 tisíc lahví otrávené vodky z Likérky Drak: Tisíce lidí byly v ohrožení!

MMajitele Likérky Drak Pavla Čanigu dnes soud neposlal do vazby.
MMajitele Likérky Drak Pavla Čanigu dnes soud neposlal do vazby.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: oj, ČTK - 
19. října 2012
16:02

Ve zlínském skladu firmy Verdana našli inspektoři další lihoviny s metanolem. Ve vodce Likérky Drak bylo přes 50 % jedu. Celkem zabavili přes 15 tisíc lahví. Už dříve tu našli závadný rum.

"Metanol představuje polovinu veškerého alkoholu. Jedná se o již druhý typ výrobku z uvedeného skladu, který obsahuje vysoce toxickou směs v potravinářském balení. Navíc jde opět o produkty, které nemají šarži, to jest povinný údaj, jenž by pomohl přesně definovat okruh nebezpečných výrobků," přiblížil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Dodal, že ve skladu společnosti Verdana se nacházelo celkem 15.261 lahví Original vodky jemné 0,42 litru, což představuje 6410 litrů lihovin. "Uvedené množství lihoviny je při zjištěné koncentraci metanolu schopno ohrozit zdraví a životy řádově tisíců osob," doplnil mluvčí SZPI.

Inspekce upozorňuje, že vzhledem k těmto zjištěním jsou produkty s etiketou Likérky Drak podezřelé, že nesplňují požadavky na bezpečnost potravin. "Všichni prodejci a distributoři výrobků společnosti Likérka Drak jsou proto povinni přistoupit ke stahování těchto výrobků z trhu. Inspekce ze stejného důvodu důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádné lihoviny s etiketou Likérky Drak," uzavřel Kopřiva. Stejné opatření platí i na Slovensku, zatím však jen pro tuzemák.

Jednatel likérky Pavel Čaniga byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Soud jej ale dnes odmítl vzít do vazby. Jednatele Verdany Roberta Sedlaříka policie stále hledá.

bome ( 20. října 2012 15:04 )

Ale koho pochytat, policie je zjevne v koncich, jsou to bridilove, misto aby spolupracovali s lidmi co vedi jak se to dela, tak jen cekaji na udavacske telefony a po kontrole majitele pusti a kdyz ho shani druhy den, tak ten uz sedi v letadle

stanislavhahn ( 20. října 2012 08:07 )

Pochytat a oběsit nebo nalit ten alkohol do jejich nenažraných tlam.

bome ( 19. října 2012 22:06 )

op: vymyvani

bome ( 19. října 2012 22:05 )

Jeste si prectete an Idnes, ze soud co rozhodoval o vazbe se vubec pozastavoval nad chatrnym obvinenim, ktere bylo prosto dukazu, dopadne to tak, ze to proti nemu zastavi

bome ( 19. října 2012 21:57 )

Tak to mate informace spatne, protoze zadne tisice litru ale jen pri vymivani nadrzi a navic rozbor ukazal, ze lih neobsahoval metyl, navic nevim jestli Vam neco rika lihova evidence, nebot lih ktery likerka nakoupi je v rezimu bez spotrebni dane a hrave se da zjistit podle zasob kolik ho mohlo vytect, navic kazdy 1m3 lihu na spotrebni dani znamena 285.000KC jestli ze pisete o tisicich litrech pak by to mohli zavrit, nic nez trapna kachna kterou navic pustil do eteru ministr Heger a jak vite kolik ta udajna nadrz co obsahovale 11% aa mela objem ta mohla mit objem i treba jen 1000 litru a pak si hrave spocitate ze se jednalo ne o tisice ale o desitky litru, navic obilny lih neni toxicky, to jsou jen bludy co jste tu napsal, respektive co jste si nekde precetl. Jiste ze se neposkodil sam, ale poskodil ho ten poncer, co to vyrabel, proc by daval do svojich padelku metyl, on samozrejme padela sam sebe ale z kvalitniho lihu a ne z brecky protze by se mu stalo to, co se mu stalo ted, ja jsem byl vyrobce a na policii jsem byl kvuli tomu ze nas nekdo kopiroval a nekvalitne, nescetnekrat

Zobrazit celou diskusi