Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trest pro uprchlíka Koženého: Soud mu uložil 10 let vězení

Kožený stále trvá na tom, že byl úspěšným a hlavně poctivým podnikatelem.
Kožený stále trvá na tom, že byl úspěšným a hlavně poctivým podnikatelem.  (Autor: čtk)
Autor: ČTK - 
17. října 2012
11:49

Soud dnes uložil Viktoru Koženému a jeho kolegovi Borisi Vostrému tresty deset a devět let vězení. Kožený ale uprchl na Bahamy, spolu s Vostrým jsou stíhaní jako uprchlí.

Odvolací pražský vrchní soud dnes uložil bývalému prezidentovi harvardských fondů Viktoru Koženému a jeho kolegovi Borisi Vostrému tresty deset a devět let vězení. U Koženého tak potvrdil verdikt prvoinstančního soudu, Vostrému trest o rok snížil. Muži podváděli při obchodech s cennými papíry, Harvardskému průmyslovému holdingu způsobili podle verdiktu škodu deset miliard korun. Oba jsou stíhaní jako uprchlí.

Vrchní soud přezkoumával prvoinstanční rozhodnutí z července 2010, podle kterého měli jít oba muži na deset let do vězení, přičemž údajně způsobili Harvardskému průmyslovému holdingu (HPH) šestnáctimiliardovou škodu.

Obžaloba se týká celkem 110 obchodů s cennými papíry. Kožený s Vostrým podle ní v letech 1995 a 1996 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili HPH, který následně skončil v likvidaci.

Fondy měly podle žalobců ještě v roce 1995 akcie 51 českých podniků. Akcionáři věřili, že se investováním do těchto atraktivních a prosperujících firem zhodnotí jejich finanční prostředky. Fondy však začaly z Koženého iniciativy převádět akcie na kyperské společnosti, ve kterých byl muž mnohdy angažován. Cenné papíry těchto podniků však nebyly veřejně obchodovatelné.

komentator ( 18. října 2012 11:25 )

Víte kdo řekl v r.1991, když ne moc dobře odstartovala kuponová privatizace "Ještě více Kožených"? Přece nynější president republiky V.Klaus! V.Klaus a Kožený chodili spolu na tenis Nynější kancléř prezidenta Klause J.Weigl podle časopisu Respekt před 10 lety zaslal do Ázerbájdžánu dopis, ve kterém chválil bývalého šéfa harvardských fondů Viktora Koženého jako velkého experta na privatizaci Weigl, který byl tehdy hlavní poradce premiéra V.Klause, doporučoval Koženého jako partnera ázerbájdžánské vlády v souvislosti se záměrem privatizovat ropnou firmu Socar, která díky velkým ložiskům ropy a plynu, má několinásobně vyšší výnosy než ČEZ.

sakra ( 18. října 2012 10:18 )

No to mu soud strašně "ublížil". Viktor se smál až spadl z postele!!!

helmuth ( 17. října 2012 13:14 )

Vsadím se,že Viky je z toho v deprési,že mu v banánové zemi dali deset let!

hlinsko ( 17. října 2012 12:34 )

Hmm, to za ty miliardy stálo a ještě navíc je na svobodě. Rath by se u něho měl učit, ten ukrad pár milionů a to ještě nikoli našim lidem ale Evropské unii a už sedí a je ve vazbě. Kožený krad našim lidem a žije si jak král Je to humus to naše soudnictví. Václave - "ještě více Kožených"

1940 ( 17. října 2012 12:29 )

A to pan profesor svého nejučinlivějšího žáka v tom nechá ?

Zobrazit celou diskusi