Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kapitán Schettino, který potopil loď Costa Concordia, před soudem: Hrozí mu 480 let vězení

Autor: ljš, alekk - 
16. října 2012
07:48

Zbabělý kapitán Francesco Schettino (52), který v lednu potopil loď Costa Concordii a zabil tak 32 lidí, včera konečně stanul před soudem. Hrozí mu celkem 480 let vězení – za každou oběť 15 let.

Důkazní řízení, které začalo včera v Grossetu, bude trvat osm dní a soud při něm má určit míru odpovědnosti jednotlivých členů posádky a zaměstnanců společnosti Costa Crociere. Ta provozovala loď, jejíž ztroskotání u toskánského ostrova Giglio v lednu nepřežilo 32 cestujících.

Pondělní přelíčení vyvolalo obrovský zájem novinářů, právních expertů a rodin obětí. „Čekala jsem měsíce, abych od něj slyšela projev lítosti, ale on si dosud neuvědomil, jaká to byla tragédie. Jsem opravdu rozzuřená,“ řekla Patrizia Perilli, která na lodi cestovala. Schettino u soudu nemluvil. Vyjadřovat se směl pouze prostřednictvím právníků.

Usvědčí ho černé skříňky?

Kapitánovi, jenž je obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti, hrozí 15 let vězení za každou z 32 obětí tragédie. Když loď narazila na břeh, zbaběle utekl. Nyní se chce osobně účastnit celého důkazního řízení. Měly by být zveřejněny i záznamy z černých skříněk.

Na palubě výletní lodi bylo ve chvíli, kdy najela na mělčinu, 4200 pasažérů a členů posádky. Třicet obětí se již podařilo najít, další dva cestující jsou ofi ciálně stále vedeni jako pohřešovaní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi