Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Spravedlnost pro Pussy Riot? Soud pustil na svobodu jen jednu z nich

Autor: ČTK, ljš - 
10. října 2012
12:55

Dva roky vězení v ruském kriminálu si za svůj hudební protest proti Putinovi v pravoslavném chrámu odsedí pouze dvě ze tří členek skupiny Pussy Riot. Moskevský soud dnes překvapivě změnil trest třicetileté Jekatěrině Samucevičové z nepodmíněného na podmíněný.

Moskevský soud projednávající odvolání členek punkové skupiny Pussy Riot proti dvouletému vězení zmírnil Jekatěrině Samucevičové nepodmíněný trest na podmíněný, protože byla z chrámu vyhozena strážci ještě před tím, než se mohla k produkci připojit. Dvěma zbývajícím punkerkám - Naděždě Tolokonnikovové a Mariji Aljochinové - dvouleté odnětí svobody potvrdil. Dívky byly odsouzeny za protirežimní výtržnost v pravoslavném chrámu.

Dva roky za punkovou modlitbu

"Bohorodičko, vyžeň Putina," zazpívala v moskevské katedrále Krista Spasitele 21. února pětice zamaskovaných děvčat. Policii se později podařilo dopadnout tři z nich. "Punkovou modlitbou" protestovaly podle svých slov proti výzvám hlavy pravoslavné církve patriarchy Kirilla hlasovat pro favorita březnových prezidentských voleb. Odsouzeny byly za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí.

Obhájci tvrdí, že jejich klientky byly odsouzeny na pokyn shora, ačkoli se dopustily nejvýše přestupku trestaného pokutou, neboť zločiny "svatokrádeže" a "rouhačství" zmizely z ruského práva v roce 1917 spolu s carem. V parlamentu však už čeká na posouzení návrh zákona, který by "náboženské" zločiny do ruského práva vrátil.

gevi ( 10. října 2012 20:19 )

V očích věřících je neomlouvá, jestli tam byly pár vteřin nebo řádily hodinu. V principu je to stejné. Já věřící nejsem, ale takové exscesy se mi nelíbí.

anka ( 10. října 2012 20:09 )

nezlobte se na me, ale ten kdo dokaze rici, ze 4roky za vhozeni zapalne lahve do domu ,kde ziji lide - a k cemuz doslo jenom proto, ze to jsou cikani - komu se to zda hodne, tak se zastava rasistu....

frol ( 10. října 2012 19:24 )

 Máme tu druhé úžasné video! Koukněte se sami a zamyslete se nad sebou jak to s vámi doopravdy je? http://www.geniusacademy.cz/?a_box=y4tanwpr&a_cam=1

zamlzena ( 10. října 2012 19:17 )

Nznáme a nemusíme, přečti si třeba blog pana Vojtěcha Cepla, ml.až nnebudeš mít co robit. Pa

zamlzena ( 10. října 2012 19:16 )

V Itálii i jinde se nesmí co kostela v krátkých kalhotách, nebo s odhalenýmu rameny V chrámu se má každý chovat uctivě a je děsné ýe v Česku jspu scjoppni vybírat někde i vstupné. Ježíš, ta co prodávali v chrámu odpustky vymrskal ven. Někdo svou přítomnsotí chrám znečišťuje a myslím, že věřícím to vadé. Kritiku ruské justice bych nechala, my to tu taky máme moc hezké. A patrně nám nepomohl ani onen exempl. trest pro Vítkovické žháře, a stejně jsme ve světě pokládáni za rasisty, mimo jiného.....z ostudy kožich.

Zobrazit celou diskusi