Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Půjde Dalík za mříže? Usvědčil ho tajný zdroj z USA

Autor: simao, INT - 
10. října 2012
10:33

Marek Dalík, lobbista a kamarád někdejšího premiéra Mirka Topolánka, je v prekérní situaci. Hrozí mu až 10 let kvůli kauze Pandur a půlmiliardovému úplatku, o který si údajně řekl. A na seznamu klíčových svědků proti němu figuruje prý i tajný policejní zdroj ze Spojených států.

Dalík sedí v cele předběžného zadržení a soud dnes rozhodne o jeho případné další vazbě. Lobbistu sbalila protikorupční policie kvůli obvinění, že si při vyjednávání o státní zakázce na dodávku vojenských transportérů Pandurů řekl o úplatek ve výši 480 milionů korun.

Policisté však dlouho kolem zakázky jen kroužili, až nyní se rozhodli jednat. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové se totiž "v minulém týdnu odehrál v zahraničí klíčový výslech, který potvrdil naší verzi".

Kdo prásknul Dalíka? Stopy vedou do Rakouska i Spojených států

O Dalíkově údajném pochybném jednání již dříve informoval manažer Stephan Szücs - zástupce rakouské zbrojovky Steyr, která vyhrála výběrové řízení na dodávku Pandurů. Jeho řeči o tom, že si Dalík řekl při jednání o půlmiliardový úplatek, však označil lobbista za "naprostý nesmysl".

Ani policie slova rakouského manažera doložit nedokázala a případ odložila. Hledala však další svědky. Jak píše týdeník Respekt, tajný zdroj z USA však Szücsova slova o úplatku potvrdil! A to nezávisle na rakouském manažerovi.

Výslech amerického svědka měl provést náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný přímo za Atlantikem. A právě to by měl být onen klíčový moment, o kterém mluví Bradáčová...

Když se pak náměstek s novou výpovědí vrátil do Česka, pro státní zastupitelství se jednalo o dostačující důkaz, aby Dalíka nechalo zavřít.

Tajným zdrojem by mohl být bývalý diplomat USA Victor Jackovich, uvádí ČTK. Údajně se totiž účastnil schůzky zástupců rakouské zbrojovky a náměstka tehdejší ministryně obrany Parkanové Martina Bartáka v restauraci v centru Prahy, kde se domlouvaly podmínky zakázky. A kam dorazil i lobbista Dalík.

Proč byl Dalík obviněn z podvodu?

Dalíka policie zatkla i proto, že panují obavy z ovlivňování svědků, ale i jeho útěku do zahraničí. Mohl by prý zmizet třeba do Itálie, kde má prý v Monte Argentariu dům. Kdyby tak učinil, znamenalo by to pro českou justici nepochybnou komplikaci.

Jednoduché však není ani Dalíkovo obvinění. Za podvod mu hrozí 10 let. V právní terminologii je však podvod něco jiného, než korupce...

Za podvodné je Dalíkovo počínání označováno proto, že za úplatek údajně sliboval pomoc při sjednání zakázky, aniž by však sám mohl cokoli reálně ovlivnit. Policie se drží toho, že jeho napojení na politiky není v tomto momentě prokazatelné, a tak se na Dalíka zatím na základě dostupných důkazů a především zmiňovaných výpovědí pohlíží, jako by jednal na vlastní pěst.

krat5 ( 10. října 2012 12:40 )

lepší vtip jsem ještě dneska neslyšela...jste perfektní provokatér a jak je vidět někteří chytají na první drc...

vildasin ( 10. října 2012 12:34 )

rocco86 vidíš ještě?

honza51 ( 10. října 2012 11:06 )

Tobě asi přeskočilo. Pokud jsi to myslel jako VTIP, tak se Ti to celkem povedlo , ale pokud to myslíš vážně, tak by měl na Tebe vlítnout Chocholoušek. Protože když někdo tvrdí (vážně) takové bludy, tak je "zralý" pro Bohnice.

panasonic ( 10. října 2012 11:03 )

On tam ještě není ???? Xindl jeden !!!

sakra ( 10. října 2012 11:00 )

Bylo by to hezké, kdyby se to stalo. Moc tomu ale nevěřím!!!

Zobrazit celou diskusi