Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Beru kramle! Vzkázal řidič Smetana, který kreslil politikům tykadla

Prezident Klaus rozhodl: Řidič Tykadlo milost nedostane
Prezident Klaus rozhodl: Řidič Tykadlo milost nedostane  (Autor: Koláž Blesk.cz)
Autor: ČTK, šim - 
8. října 2012
16:37

Provinil se pouze tím, že na několik předvolebních plakátů a billboardů v Olomouci nakreslil politikům tykadla. Jenomže pak se řidič MHD Roman Smetana začal vyhýbat trestu, který mu tím narostl. Dnes měl nastoupit do vězení, což neudělal. Beru kramle, napsal na sociální síť.

Termín nástupu do vězení mu vypršel dnes odpoledne. Svým příznivcům vzkázal, že se nechá dopadnout do pátku. Zasáhnout tím chce do blížících se krajských voleb. Problémy mu tím nekončí. Soudce olomouckého okresního soudu dnes zároveň rozhodl o obžalobě, kterou na něj podal státní zástupce za dřívější vyhýbání se vězení. Zda a jak jej potrestal, zatím nechtěl sdělit.

Smetana si má za mřížemi odpykat ještě 67 dní. Trest mu byl předčasně v květnu přerušen kvůli stížnosti ministra. Nastoupit měl dnes do 14:00. "Odsouzený v termínu nenastoupil," řekla mluvčí olomoucké vazební věznice Markéta Zimová.

To, že do vězení nenastoupí, Smetana již avizoval. Na sociální síti vzkázal, že podle něj nic špatného, aby byl vězněn, neprovedl, není nebezpečný a napravovat se nehodlá. "Jediným důvodem mého věznění tak je přehnaně formální přístup soudů (i zákonodárce) k právu a trestu, a kult nedotknutelnosti soukromého vlastnictví bez přívlastku, tedy bez ohledu na způsob nabytí a charakter věci," uvedl na facebooku.

Smetana se vězení vyhýbal již jednou. Kvůli svému případu měl do věznice nastoupit na konci března. Policii se vydal sám asi po měsíci po odborářské demonstraci v Praze. Brány olomoucké vazební věznice opustil předčasně 24. května kvůli stížnosti ministra spravedlnosti pro porušení zákona. Nejvyšší soud ale stížnost zamítl. Stejně tak neuspěli ani jeho příznivci, kteří podali kvůli jeho případu prezidentovi žádost o milost. Smetana nyní zvažuje, že podá kvůli svému případu stížnost k Ústavnímu soudu.

Co provedl?

Řidič olomoucké MHD pře volbami v roce 2010 pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Tvrdil, že pomalováním reklam chtěl vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz.

Nejvíc pokreslených polepů patřilo občanským demokratům, kteří se u soudu domáhali toho, aby řidič uhradil škodu 15.667 korun. Škodu uhradil, odmítl však vykonat veřejně prospěšné práce. Soudkyně Markéta Langerová, manželka politika ODS Ivana Langera, mu proto trest změnila na 100 dní vězení.

Smetanova kauza se promítla v regionu i do současné krajské volební kampaně. Po jeho vzoru neznámí autoři pokreslili v krajském městě desítky billboardů a volebních plakátů. Lídrům politických stran přikreslili mimo jiné již populární tykadla.

e.44 ( 8. října 2012 21:45 )

ty seš dobrej To jako že ten, kdo nedělá kraviny jako Smetana, podle tebe drží hubu a krok, jo?

dsmann ( 8. října 2012 21:04 )

Držet hubu a krok? Tak to jsem nikdy nějak neuměl, ani když to bylo za totáče v podstatě poviné. Vždycky jsem si uměl jít za svým a prosadit se. Ale inteligentně, tak aby to k něčemu bylo. Ne dělat humbuk z ničeho pro nic. Nikdy by mě ani nenapadlo dělat ze sebe jako Smetana trapnýho šaška pro jednoduchý lidi abych se zviditelnil. Takový prázdný, předem ztracený gesta, dělaj jenom ubožáci, co nemaj na vlastní sebeuplatnění a mlátěj s nima mindráky. Ale jestli ti to imponuje, no tvoje věc, asi jseš stejně jednoduchej jako on.

rolpa ( 8. října 2012 20:51 )

Zrejme vite sam proc musite drzet hubu a krok.

rolpa ( 8. října 2012 20:49 )

Ridic Ondrej S. smrtelne srazil svou nepozornosti na prechodu pro chodce chodkyni a dostal jen podminku!

e.44 ( 8. října 2012 20:46 )

Zjisti si definici soukromého vlastnictví a možná na to přídeš sama. Tak jako ty neni natvrdlej ani Smetana. Tomu to jasný je. Proto taky usiluje o ten nesmysl, aby svoboda vyjádření názoru byla nadřazena nedotknutelnosti soukromého vlastnictví.

Zobrazit celou diskusi