Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro matku (†39) v bolestech odmítli poslat záchranku: Ráno byla mrtvá!

Autor: INT, lm - 
8. října 2012
21:12

Zní to jako zlý sen. Pět dětí z Bátorových Kosih na jihu Slovenska přišlo přes noc o svoji matku (39). Tragédie je o to větší, že podle svědků žena v bolestech několikrát volala záchrannou službu, ale lékaři na pomoc nepřijeli.

Celou situaci popsal rodinný známý Gabriel, který za Veronikou v osudný den přijel. "Veronika mi volala, že se necítí dobře a bolí ji u srdce. Cítila tlak na plicích. Přišel jsem k ní a volali jsme záchranku. Tam nás doporučili na pohotovost a z pohotovosti opět na záchranku. Třikrát si nás lékaři přehazovali. Veronika nezvládala, měla teplotu a lehla si. Ráno ji našel její syn v posteli mrtvou," řekl.

Rodina viní ze smrti Veroniky lékaře, kteří pro ni neposlali sanitku. "Operátorka mluvila s paní, která tvrdila, že kašle, bolí ji plíce a má zvýšenou teplotu několik dní. Vyhodnotila to jako stav, který ji bezprostředně neohrožoval na životě," vysvětluje mluvčí Operačního střediska záchranné služby Boris Chmel.

Jelikož otec dětí je vězení, o polosirotky se mezitím postará rodinný známý Gabriel. Nebude to mít lehké, jakožto invalidní důchodce pobírá dávky ve výši pouze 150 eur (v přepočtu necelé čtyři tisíce korun), z toho téměř polovinu dá za pronájem domu. Do dětského domova děti poslat ale nechce. Na lékaře podala rodina trestní oznámení.

Matku to však Kinze (20), Jožkovi (13), Ervínovi (12), Kristiánovi (11) a nejmenšímu Danielovi (10) už nevrátí. "Je nám tu bez naší maminky velmi smutno. Chybí nám všude, v kuchyni i v obýváku. Nejhorší je to večer, když jdu spinkat. Nemá se s námi kdo rozloučit a políbit nás na dobrou noc," vzpomíná nejmladší Daniel.