Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Chcete číst bez brýlí? Může vám pomoci "kapka rosy"

3. října 2012
23:01

Technik Leoš Zamoravec (49) ze Zlína je prvním pacientem v Česku, kterému byla implantována do rohovky pomocí laseru „kapka rosy“. Říká se tak miniaturní optice, krerá mu umožní vidět do blízka bez brýlí.

Novinka k nám přišla z Ameriky a poprvé u nás zákrok dnes provedl udělal oční chirurg Pavel Stodůlka z kniky Gemini ve Zlíně. Zlín si Američané zároveň vybrali i jako centrum výuky těchto operací.

„Rohovková optika – mikroskopická mikročočka, má velikost kapky rosy. Plochu má dva milimetry a výšku 30 mikrometrů. Výhodou je, že se dává těsně pod povrch oka. Jiné čočky dovnitř oka,“ vysvětlil primář Stodůlka. Novinka je vhodná pro zlepšení vidění do blízka zejména pro lidi po  čtyřicítce, aby nemuseli nosit brýle. Zákrok přijde na 20 tisíc.Pro operace vetchozrakosti se dosud používaly lasery, trifokální nitrooční čočky a implantáty.

„V práci sedím hodiny u počítače. Nešlo to bez brýlí, i když jsem měl jen 1,5 dioptrie. Rozčiloval jsem se v obchodě. Když jsem brýle zapomněl doma, neviděl jsem na ceny, co kupuji. Žena mi pak říkávala - když je blbá hlava , tak trpí nohy," smál se pacient. "Ještě vidím trochu rozmazaně, ale všechno  již přečtu,“ liboval si pan Leoš deset minut po zákroku a hned četl zápisky redaktorky Blesk cz. O tom, že bude vůbec první u nás, kerý takový zákrok podstoupí, prý  neměl tušení. "S lékařkou jsem se dohodl na bifokální čočce. Ale protože dobře vidím do dálky, bude pro mě tohle lepší," dodal.

Trh s brýlemi nová medoda ale zřejmě nezruinuje. Vzhledem k ceně operace za jedno oko - 20 tisíc, si nemůže dovolit kde kdo

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi