Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Německu řádí střevní infekce: Nakazilo se osm tisíc dětí

Ilustrační foto: V Německu je přes osm tísíc dětí nakaženo střavní  infekcí
Ilustrační foto: V Německu je přes osm tísíc dětí nakaženo střavní infekcí  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, mokk - 
30. září 2012
09:40

Německo bojuje s epidemií. Více než osm tisíc dětí postihla v posledních dnech střevní infekce. Podle odborníků se nejspíš jedná o nákazu z jídla ve školních jídelnách.

Počet dětí, které postihla ve východních částech Německa v posledních dnech střevní infekce, stoupl podle německého ministerstva zdravotnictví ze 4500 na 8400. V Berlíně a okolních spolkových zemích byly dnes registrovány nové případy onemocnění, které se projevuje hlavně zvracením a průjmy. Po přesné příčině nemoci se stále pátrá.

Onemocnění nemá dramatický průběh. Většina dětí se během dvou dní zotavuje a není třeba je hospitalizovat. Některá školní a předškolní zařízení musela být ale dočasně zavřena.

Hygienici dosud nezjistili příčinu epidemie. S velkou pravděpodobností půjde ale o nákazu z jídla, protože ve velké části postižených škol provozuje jídelny stejná společnost.

Odborníci mají za to, že infekci mají zřejmě na svědomí noroviry nebo salmonely. Noroviry způsobují záněty žaludku a tenkého střeva, které se rychle šíří. Bakterie rodu salmonela způsobují o něco vážnější salmonelózu.   

V Sasku byl nejméně v 16 případech prokázán norovirus, který se přenáší hlavně prostřednictvím kontaminovaných potravin a vody.

djaba ( 30. září 2012 20:33 )

Zdravim, letos koluje mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... TO STIHNU I TŘI KUNČAFTY

decathlonova-matka ( 30. září 2012 15:16 )

v Chrastavě už se prý někdo posrál,ale nemůžu si vzpomenout ,jak se jmenuje

rendyx111 ( 30. září 2012 12:36 )

Okamžitě vyhlásit obecné ohrožení a prohibici na vycestování dětí z německa do okolních států....

pepazdp ( 30. září 2012 11:49 )

To víš, východní Německo, postkomunistická nedovyvinutá společnost. Sice jsou na tom o "chlup" líp než u nás, zásluhou západního Německa, ale stále to neni ono.

marie60 ( 30. září 2012 11:32 )

Nj, společnost, které jde taky jen o prachy a na kvalitu jídel kašle.

Zobrazit celou diskusi