Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mějte úsměv jako z Hollywoodu co nejdéle: Jak mít zdravý a krásný chrup, a ještě ušetřit

Chatujte s doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. o všem, co vás zajímá ohledně zubů
Chatujte s doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. o všem, co vás zajímá ohledně zubů  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda)
Autor: red - 
24. září 2012
05:00

„Zuby, pohroma huby,“ hlásá jeden citát z Cimrmana. Někdo do zubařského křesla usedá dvakrát ročně s lehkostí, ale většině lidí představa zvuku kovových nástrojů ťukajících o zubní sklovinu nahání husí kůži. Jak u jedněch, tak u druhých se ale zubní péče nese v duchu nemalých peněžních investic.

„Průměrný Čech zaplatí zubařům za svůj život automobil,“ říká Roman Šmucler, stomatolog a majitel kliniky Asklepion. „U někoho je to hodně ojetá kára, u někoho nablýskané auto a někteří vydají hned několik luxusních limuzín. Pokud si ale to auto chcete užít sami a zubaři, kterého třeba nemáte až tak moc rádi, dát jen to nezbytně nutné, přečtěte si tuto příručku.“

Jak snížit náklady na zubní péči? Jak poznám, že mám kaz nebo mrtvý zub? Jak na bílé zuby? A jak si vůbec zubaře dobře vybrat? Zeptejte se odborníka Blesk.cz. Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. odpoví na jakékoli vaše dotazy z oblasti stomatologie a zubní hygieny. Své dotazy piště zde:

 

Jak si vybrat stomatologa

Budeme ho potřebovat celý život. Od útlého dětství, kdy je lepší poslat potomka raději k dětskému expertovi, tak ve stáří, kdy napraví to, co vykonal zub času. Jak mnoho času v jeho ordinaci strávíme, kolik mu zaplatíme a jak budeme spokojeni, záleží z velké části na nás. Jaké máme možnosti?

A) Nejisté způsoby

 

  • Podle ceny – nejlacinější obvykle nebývá nejlepší a nejdražší (nejde mu spíše o peníze než o člověka?).
  • Doporučila ho zdravotní pojišťovna – dobrý zubař, který by potřeboval pomoci zaplnit čekárnu pojišťovnou – no to byste museli mít štěstí!
  • Reklama – pokud ji vídáte roky, asi se mu daří dobře a nebude úplně špatný. Ale pozor na nepravdivá tvrzení. Proč hledají pacienty, že by nebyli tak dobří?
  • Doporučení od přátel – není jisté, zda tomu rozumějí, spíše vám řeknou, kde jsou lékaři milí, než zda svoji práci umějí.

B) Neselhávající způsoby

 

  • Rada od zubaře odjinud, kterému věříte – znají se mezi sebou velmi dobře!
  • Rada od jiného zdravotníka, kterému věříte – ke komu chodí váš gynekolog?
  • Univerzity vyučující stomatologii – kdo učí, nemůže být úplně špatný a medik pod kontrolou také není nejhorší. Prostředí obvykle nic moc, ale funguje to.
  • Zubní laboratoře – obvykle velmi dobře vědí, kdo pracuje kvalitně a kdo ne.
  • Hledejte co nejblíže, pak okruh rozšiřujte – jezdit za zubařem přes půl republiky není žádný med, leč ve složitých případech je to nutné.

anna1234 ( 24. září 2012 12:43 )

..v křesle u zubaře nemyslím na nic jiného, než být co nejdřív pryč, krasavec nekrasavec

andyna775 ( 24. září 2012 11:23 )

to je svanda

andyna775 ( 24. září 2012 11:23 )

..najdi si krasavce jako ja a uvidis ze tam budes chtit chodit porad,budes si nakonec vymyslet ze te neco nekde talaci a boli jako ja a nakonec se budete mit radi jkao my

anna1234 ( 24. září 2012 10:49 )

..to ti gratuluji, protože já jdu k zubaři zítra a strach z něj mám už od soboty

andyna775 ( 24. září 2012 10:34 )

kdybych mohla ,chodila bych k zubari denne"mam nadhernyho zubare"a strach z neho nemam,spis on ze me

Zobrazit celou diskusi