Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konkurzní mafie u soudu: Tuneláři mysleli i na příbuzné, nahrabali si miliony

Po dlouhé době opět spolu
Po dlouhé době opět spolu  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová, simao.k - 
20. září 2012
16:06

Litoměřický soud projednává případ dvou mužů, obviněných z tunelů. Při správě dvou firem, které byly v konkurzu, podle obžaloby mysleli tak trochu na sebe... A tímto počínáním způsobili nemalou škodu 40 milionů korun.

Bývalý správce konkursní podstaty Vavřička (66) a podnikatel Vladislav Větrovec (45) se u litoměřického soudu zpovídají z porušování povinností při správě cizího majetku. Podle obžaloby způsobili ve dvou severočeských firmách Melbro a Autostar Velimex, které byly v konkursu, škodu kolem 40 miliónů korun.

Už půl druhého roku se přitom soud pokouší zahájit hlavní líčení v tomto tzv. druhém případu konkursní mafie. Až dnes se to novému soudci podařilo. a do soudní síně dostal oba obžalované.

Praktiky tunelářů: Mysleli na sebe, ale i příbuzné

Jejich tunelářské praktiky byly různé. Větrovec v litoměřické drůbežářské společnosti Melbro zastával dvě funkce, manažera a generálního ředitele. Bral za to i dva platy. Další peníze navíc sám sobě vyplácel na základě mandátní smlouvy, a to za vymáhání dluhů.

Obžalovaní mysleli i na své příbuzné a známé. Dosadili je do dobře placených, podle státního zástupce naprosto nadbytečných funkcí, dalším přihráli zakázky.

Vavřička zaměstnal svého synovce v obou firmách, Větrovec zase nechal vydělat bratra i švagra. Peníze utíkaly z Melbra i na cestovních náhradách. Oba obžalovní jezdili soukromými vozy, i když ve firmě bylo pět služebních aut. Ta prodali hluboko pod cenou.

Obžaloba Vavřičku vyčerpala

Soud s oběma obžalovanými měl začít už loni na jaře, nikdy ale k hlavnímu líčení nedorazili oba. Střídali se totiž v marodění. Nejdříve měl Větrovec problémy se zuby, později byl zase Vavřička hospitalizován na ušním. O mnoho lepší to nebylo ani dnes. Společně si totiž vyslechli jen obžalobu. Státní zástupce ji četl více než hodinu. Vavřičku to natolik vyčerpalo, že už se po přestávce do soudní síně nevrátil. Podle jeho obhájce se mu udělalo špatně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 20. září 2012 18:08 )

 Tunelář? Snad zloději a nejen ti,o kterých se dnes píše.Týká se to celé politické mafie od r.1990.Šli do politiky,měli houno a nyní mají miliardové investice i jejich rodinní příslušníci.Celou dobu v politice jen kradou a ožebračují matky s dětmi,nemocné ,slušně pracující a důchodce.

japome ( 20. září 2012 17:56 )

žijeme v té nejhorší době jaká tu kdy byla, tolik svinstva , zlodějů a gaunerů nepamatuji

marietherese ( 20. září 2012 17:30 )

Hlavně že řidič Smetana musí do vězení kvůli takové maličkosti. Je mi z toho všeho zle a to jsem celý život volila pravici. Přísáhám, že této chyby se už nikdy nedopustím!!!

ppadys13 ( 20. září 2012 17:02 )

takové kurvy by se měli OKAMŽITĚ střílet a hned by republika měla 6mil. obyvatel

Zobrazit celou diskusi