Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok hrošíka: Těžce zraněná ošetřovatelka je mimo ohrožení života

K útoku hrošíka došlo údajně u přístřešku s dvířky, z nichž ošetřovatelé hrošíky sprchují. Zřejmě nebyla zavřená.
K útoku hrošíka došlo údajně u přístřešku s dvířky, z nichž ošetřovatelé hrošíky sprchují. Zřejmě nebyla zavřená.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Ladislav Leimer, ČTK, jp, lmk - 
7. září 2012
13:31

Zřejmě až příliš milovala a důvěřovala svým svěřencům, hrošíkům liberijským, ošetřovatelka Jana (35) z dvorské zoo. Stačila pak chvilka nepozornosti a samice tlustokožce Tanquia (10) ji ošklivě pokousala nohu.

Ošetřovatelka hrošíků asi doplatila na to, že šla do průchozího prostoru mezi vnitřní ubikací hrošíků a jejich výběhem a nechala otevřená dvířka. Samice se mohla cítit ohrožena, a proto ji napadla. Hrošíci sice vypadají jako líná pomalu se pohybující zvířata a dobráci. Jenže na to se nesmí dát. „Když se jim něco nelíbí, dovedou být nesmírně rychlí,“ řekl Blesku pracovník zahrady, který ošetřovatelku zná od doby, co v zoo začala pracovat, což je asi pět let.

Za 40 let chovu hrošíků v zoo s nimi nebyl problém. A i ve světě je znám jen údajně jediný případ smrtelného útoku hrošíka, který se stal už zhruba před 20 lety. Vše tedy nasvědčuje tomu, že příčinou neštěstí byla nepozornost.

Ženu zachránily kolegyně

Samice hrošíka svoji ošetřovatelku vážně zranila na stehně. Žena měla přetrhané svaly, cévy i nervy a šlo jí o život. Naštěstí byly na blízku Janiny dvě kolegyně, které jí poskytly první pomoc a zastavily masivní krvácení.

O nohy nejspíš nepřijde

V hradecké nemocnici, kam ošetřovatelku přepravil vrtulník, žena podstoupila operaci, která, zdá se, proběhla úspěšně.

„Zranění bylo poměrně rozsáhlé a hrozilo, že žena o končetinu může přijít. Operace ale dopadla dobře, končetina nejeví známky odumírání,“ řekl náměstek ředitele hradecké nemocnice Zdeněk Tušl. Zoo, která příčiny nehody vyšetřuje, oznámila, že k události nebude poskytovat žádné další informace, případem se zabývá také trutnovská policie.

Dosahuje váhy až 270 kilogramů

Hrošík liberijský je trpasličí druh hrocha, jeho domovinou jsou pralesy Západní Afriky. Dorůstá délky asi 150 centimetrů, při výšce 75 až 85 centimetrů dosahuje váhy 160 až 270 kilogramů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi